Управління ризиками ІТ-підприємства : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Краснюк, Ірина Олександрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему “Управління ризиками ІТ-підприємства” на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 Менеджмент, галузю знань 07 "Управління та адміністрування", містить 1 рисунки, 13 таблиць, 20 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 47 сторінках загального тексту і 40 сторінках основного тексту. Метою роботи є розробка теоретичних основ і практичних рекомендацій щодо вдосконалення системи управління ризиками ІТ-підприємств на прикладі ТОВ «К2 СИСТЕМИ» з метою підвищення їхньої операційної стійкості та конкурентоспроможності. Розроблено класифікацію ризиків ІТ-сфери, проаналізовано методи їх оцінки, зокрема метод Делфі, та запропоновано інноваційні інструменти (ШІ, прогнозний аналіз, блокчейн) і ІТ-технології (Nessus, Tableau, Azure Sentinel, Jira) для мінімізації кіберзагроз, фінансових і операційних ризиків. Проведено економічний аналіз, який підтверджує ефективність заходів: економія 1079,2 тис. грн при витратах 800 тис. грн, окупність 8,9 місяців, ROI 34,9%. Результати роботи можуть бути використані менеджерами ІТ-підприємств для оптимізації ризик-менеджменту, зниження втрат і підвищення стійкості бізнес-процесів. Можливими напрямками подальших досліджень є інтеграція штучного інтелекту в прогнозування ризиків і адаптація запропонованих рішень до міжнародних ринків. The qualification work on the topic “Risk Management of an IT Enterprise” for obtaining the first (bachelor’s) level of higher education in the specialty 073 Management, field of knowledge 07 "Management and Administration," contains 1 figures, 13 tables, and 20 literary sources listed in the references. The work spans 47 pages of total text and 40 pages of main text. The purpose of the work is to develop theoretical foundations and practical recommendations for improving the risk management system of IT enterprises, using the example of LLC “K2 Systems,” to enhance their operational resilience and competitiveness. A classification of IT sector risks has been developed, methods of their assessment, including the Delphi method, have been analyzed, and innovative tools (AI, predictive analytics, blockchain) and IT technologies (Nessus, Tableau, Azure Sentinel, Jira) have been proposed to minimize cybersecurity, financial, and operational risks. An economic analysis was conducted, confirming the effectiveness of the measures: savings of 1,079,200 UAH with costs of 800,000 UAH, a payback period of 8.9 months, and an ROI of 34.9%. The results of the work can be utilized by IT enterprise managers to optimize risk management, reduce losses, and enhance the resilience of business processes. Potential directions for further research include the integration of artificial intelligence into risk forecasting and the adaptation of the proposed solutions to international markets.
Краснюк І. О. Управління ризиками ІТ-підприємства : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / І. О. Краснюк. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 47 с.
Keywords: МЕНЕДЖМЕНТ; ІТ-ПІДПРИЄМСТВО; РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ; КІБЕРБЕЗПЕКА; ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ; MANAGEMENT; IT ENTERPRISE; RISK MANAGEMENT; CYBERSECURITY; ECONOMIC EFFICIENCY