Історичне поняття місцевого самоврядування - Мішин, С. І.; Мишин, С. И.; Mishyn, S. I. (Одеса: Фенікс, 2019)
У статті досліджена специфіка формування національної моделі місцевого самоврядування в Україні крізь призму історії та сучасності. Виявлено основні етапи розвитку та формування української моделі місцевого самоврядування в контексті зарубіжного досвіду та вітчизняних наукових практик. Визначено головні орієнтири трансформації національної моделі місцевого самоврядування в контексті історичного розвитку української державності. Узагальнено науково-практичний досвід дослідження місцевого самоврядування в Україні. Зроблено висновок, що національна модель місцевого самоврядування в Україні ще перебуває у стані свого формування і цей процес відбувається під впливом зовнішніх і внутрішніх загроз української державності.

В статье исследована специфика формирования национальной модели местного самоуправления в Украине сквозь призму истории и современности. Выявлены основные этапы развития и формирования украинской модели местного самоуправления в контексте зарубежного опыта и отечественных научных практик. Определены главные ориентиры трансформации национальной модели местного самоуправления в контексте исторического развития украинской государственности. Обзор научно-практического опыта исследования местного самоуправления в Украине. Сделан вывод, что национальная модель местного самоуправления в Украине еще находится в состоянии своего формирования и этот процесс происходит под влиянием внешних и внутренних угроз украинской государственности.

The statistic has the specificity of the formulation of the national model of micro-self-production in Ukraine through the prism of history and happiness. The basic stage of development of the formulation of the Ukrainian model of self-production in the context of foreign news and scientific practices has been revealed. The head of the anti-transformation of the national model of micro-self-production in the context of the historical development of the Ukrainian state was designated. The scientific and practical information about the dosage of the self-made self-assembly in Ukraine is published. It’s broken down, as the national model of micro-self-priming in Ukraine is being used at the base of its own formulation and process of getting through the flow of external and internal threats of Ukraine statehood.
Мішин С. І. Історичне поняття місцевого самоврядування / С. І. Мішин // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2019. – Вип. 63. – С. 60-72.
Keywords: місцеве самоврядування; територіальна община; Магдебурзьке право; об’єднана територіальна громада; местное самоуправление; территориальная община; Магдебутское право; объединенная территориальная община; local self-government; territorial community; Magdeburg law; united territorial community; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE