Людський фактор у забезпеченні безпеки мореплавства: правові засоби зменшення впливу - Плачкова, Т. М.; Плачкова, Т. М.; Plachkova, T. M. (My University, 2017)
У статті досліджено вплив людського фактора на безпеку мореплавства. Відзначається, що сьогодні людський фактор залишається одним з визначальних факторів морського флоту та забезпечення безпеки мореплавства, оскільки практично не існує аварій, які не містили б елементи помилкових дій людини. Здійснено огляд міжнародних угод у сфері підготовки, дипломування моряків, несення вахти, умов їх праці.

В статье исследовано влияние человеческого фактора на безопасность мореплавания. Отмечается, что сегодня человеческий фактор остается одним из определяющих факторов морского флота и обеспечения безопасности мореплавания, поскольку практически не существует аварий, которые не содержали бы элементы ошибочных действий человека. Осуществлен обзор международных соглашений в области подготовки, дипломирования моряков, несения вахты, условий их труда.

The influence of human factor in the safety of navigation is researched. It is noted, today, the human factor remains one of the defining factors of the Navy and seafaring safety, practically there are no accidents, that would not include the erroneous actions of a man. A review of international agreements in the field of training, graduation of seafarers, watchkeeping, conditions of their labor.
Плачкова Т. М. Людський фактор у забезпеченні безпеки мореплавства: правові засоби зменшення впливу / Т. М. Плачкова // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Юридична література, 2017. - № 2. - C. 182-197.
Keywords: безпека мореплавства; людський фактор; мореплавство; аварії суден; судно; безопасность мореплавания; человеческий фактор; мореходство; аварии судов; судно; safety of navigation; human factor; navigation; ship accidents; vessel