Про деякі проблемні аспекти діяльності із забезпечення національної безпеки окремих сил сектора безпеки та оборони України - Колб, Олександр Григорович; Колб, О. Г.; Kolb, Oleksandr H.; Kolb, O. H.; Горбач, Людмила Миколаївна; Горбач, Л. М.; Horbach, Liudmyla M.; Horbach, L. M. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті здійснено аналіз практики діяльності Національної поліції, спрямованої на гарантування національної безпеки України, визначено проблемні моменти, що виникають у зв’язку із цим, а також розроблені науково обґрунтовані заходи щодо їх вирішення по суті. Як свідчить практика, низький рівень запобігання злочинам, що посягають на основи національної безпеки України, сприяє не тільки підвищенню криміногенності окремих з означених питань, а й підриває авторитет держави щодо спроможності недопущення вчинення цих суспільно небезпечних діянь та ліквідації, нейтралізації, блокування детермінант, які їх породжують і сприяють реалізації в повсякденному житті. Одним із суб’єктів запобігання вказаним та іншим кримінальним правопорушенням, а також учасником визначених у Законі України «Про національну безпеку країни» сил безпеки й оборони є Національна поліція, діяльність якої з гарантування національної безпеки нині є малоефективною та такою, що піддається постійній критиці з боку громадськості, а також не повною мірою відповідає концептуальним засадам зазначеного Закону, як суб’єкта сектора безпеки й оборони (частина 2 статті 12), що, у свою чергу, впливає на рівень захищеності визначених у даному нормативно-правовому акті об’єктів національної безпеки. Наочними прикладами зазначеного є останні події в Україні, коли протягом лише одного місяця (червень) 2020 року на території декількох населених пунктів мали місце терористичні акти, що суттєво дестабілізували громадський порядок і безпеку. Водночас у сучасних суспільно-політичних та військових умовах, що склалися в Україні, питання ефективнішого та продуктивнішого гарантування національної безпеки потребують підвищеної уваги, вирішення на доктринальному рівні. Отже, у наявності складна прикладна проблема, що потребує вирішення, зокрема й на доктринальному рівні. Метою наукової статті стало здійснення аналізу практики діяльності Національної поліції, що спрямована на гарантування Національної безпеки України, а головним завданням – розроблення науково обґрунтованих заходів щодо вирішення наявних проблем.

The article analyzes the practice of the National Police, aimed at ensuring the national security of Ukraine, identifies the problems that arise in this regard, as well as developed scientifically sound measures to address them on the merits. As practice shows, the low level of prevention of crimes that infringe on the national security of Ukraine, not only increases the criminogenicity of some of these issues, but also undermines the state’s authority to prevent these socially dangerous acts and eliminate, neutralize, block the determinants generate and promote implementation in everyday life. One of the subjects of prevention of these and other criminal offenses, as well as a member of the security and defense forces defined in the Law of Ukraine “On National Security” is the National Police, whose activities to ensure national security today are ineffective and subject to constant criticism on the part of the public, and also does not fully comply with the conceptual principles of this Law, as a subject of the security and defense sector (Part 2 of Article 12), which, in turn, affects the level of protection defined in this legal act on of national security. Visual examples of this are the recent events in Ukraine, when for only one month (June) 2020 terrorist acts took place in several settlements, which significantly destabilized public order and security. At the same time, in the current socio-political and military conditions prevailing in Ukraine, the issues of more effective and productive provision of national security are receiving increased attention and need to be resolved at the doctrinal level. Thus, there is a complex applied problem that needs to be solved, including at the doctrinal level. Based on this, the purpose of this scientific article was to analyze the practice of the National Police, aimed at ensuring the National Security of Ukraine, and the main task – to develop scientifically sound measures to address existing problems in this regard.
Колб О. Г. Про деякі проблемні аспекти діяльності із забезпечення національної безпеки окремих сил сектора безпеки та оборони України / О. Г. Колб, Л. М. Горбач // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 5. - С. 33-38.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; security and defense forces; National Police; security; National security; activity; criminal offense; organized group; criminal organization; counteraction to crimes; criminal proceedings; сили безпеки й оборони; сектор безпеки; Національна поліція; забезпечення; національна безпека; діяльність; кримінальне правопорушення; організована група; злочинна організація; запобігання злочинам; протидія злочинам; кримінальне правопорушення