Розділ 8. Адаптація позовного провадження у цивільному судочинстві України до європейських стандартів правосуддя - Полюк, Юлія Іванівна; Полюк, Ю. І. (Одеса : Фенікс, 2026)
У розділі досліджено проблеми адаптації позовного провадження у цивільному судочинстві України до європейських стандартів правосуддя, сформованих у практиці ЄСПЛ та праві ЄС. Обґрунтовано, що позовне провадження є базовою формою реалізації права на справедливий суд, а його ефективність визначається здатністю забезпечити реальний доступ до правосуддя, змагальність, рівність сторін і розгляд справи упродовж розумного строку. Встановлено, що ключовою проблемою є розрив між нормативною сумісністю національної моделі та якістю її практичного застосування, що проявляється у формалізмі, непередбачуваності судової дискреції та недостатньому мотивуванні процесуальних рішень. Доведено необхідність переходу від формального розуміння належного способу захисту до функціонального критерію ефективності, а також забезпечення балансу між принципом диспозитивності та обов’язком суду гарантувати реальний захист прав. Обґрунтовано, що система спрощення та оптимізації позовного провадження має розглядатися як єдина двокомпонентна модель, що поєднує диференціацію процесуальних форм і процедурні інструменти управління процесом відповідно до принципу пропорційності. Висновується, що подальша гармонізація позовного провадження з європейськими стандартами має здійснюватися через підвищення якості правозастосування, посилення гарантій права бути почутим, забезпечення передбачуваності судової практики та розвиток ефективних механізмів судового захисту, а не через формальне розширення спрощених процедур.
Полюк Ю. І. Розділ 8. Адаптація позовного провадження у цивільному судочинстві України до європейських стандартів правосуддя. Адаптація цивільного процесуального права до європейських стандартів : кол. монографія / за ред. Н. Ю. Голубєвої. Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2026. С. 249-285. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33687
Keywords: цивільне судочинство; право на справедливий суд; доступ до суду; спосіб захисту; стандарти правосуддя; спрощення судочинства; процесуальна пропорційність; процесуальна економія; адаптація законодав- ства; гармонізація законодавства; civil proceedings; right to a fair trial; access to court; method of protection; standards of justice; simplification of proceedings; procedural proportionality; procedural economy; adaptation of legislation; harmonization of legislation