Парадигма вищої освіти в умовах війни та глобальних викликів ХХІ століття - Іванова, Оксана Станіславівна; Іванова, О. С.; Ivanova, Oksana S.; Єрмакова, Світлана Станіславівна; Буренко, Марина Сергіївна (My University, 2023)
У статті подано означення поняттям «парадигма», «освітня парадигма», «парадигма вищої освіти». Окреслено особливості парадигми вищої освіти для України з урахуванням існуючих умов. Також систематизовано чинники розвитку сучасних закладів вищої освіти в Україні та поділено їх на три рівні: глобальний, загальнодержавний та інституційний. Охарактеризовано концептуальні засади парадигми вищої освіти в умовах війни та глобальних викликів, а саме: інформатизація, формування професійної компетентності, технологічність, цифровізація, інноваційність, науковість, неперервність освітнього процесу, безпечність та стабільність, інтернаціоналізація та інтеграція, гуманізація. Доведено, що сучасна парадигма вищої освіти є інтегральною і включає такі компоненти: ключові цінності, критерії та функції, мотиви, норми, завдання та цілі, взаємодія викладача та студентів, стиль управління освітнім процесом, мотиваційно-смислові установки викладача, зміст освіти, форми й методи навчання, засоби навчання, контроль та оцінка, результат навчання.
Єрмакова С. С., Іванова О. С., Буренко М. С. Парадигма вищої освіти в умовах війни та глобальних викликів ХХІ століття / С. С. Єрмакова, О. С. Іванова, М. С. Буренко // Академічні візії. 2023. Вип. 16. 8 с. Режим доступу: http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.7664976
Keywords: парадигма; вища освіта; чинник; концептуальні засади; компоненти; інтеграція; paradigm; higher education; factor; conceptual principles; components; integration