Перспективи розвитку криміналістичної методики в сучасній криміналістиці - Щур, Богдан Володимирович; Щур, Б. В.; Щур, Богдан Владимирович; Shchur, Bohdan V. (Одеса : Гельветика, 2017)
У статті висвітлюється місце криміналістичної методики в структурі криміналістики та деякі тенденції її розвитку. Криміналістика на сучасному етапі характеризується значним підвищенням ролі такої її частини, як криміналістична методика. Саме в цій частині відбувається поєднання рекомендацій криміналістичної техніки та тактики щодо своєрідності окремих видів злочинів, виявляється її прагматична роль. Тобто криміналістична методика найбільшим чином наближена до практичної діяльності органів досудового слідства, до розкриття та розслідування різних категорій злочинів. У зв'язку з цим, під час визначення напрямів наукового пошуку в галузі криміналістичної методики вченим треба, насамперед, виходити з потреб судово-слідчої практики, прогностичного бачення ймовірних шляхів розвитку та структурних змін злочинних проявів, міжнародного досвіду боротьби з ними, оскільки на сьогодні, на жаль, спостерігається певна диспропорція між запитами практики і науковими розробками. У криміналістичній літературі справедливо наголошується, що незважаючи на активні дослідження сучасних проблем криміналістичної методики, не можна сказати, що більшість із них успішно розв'язано.

В статье освещается место криминалистической методики в структуре криминалистики и некоторые тенденции ее развития. Криминалистика на современном этапе характеризуется значительным повышением роли такой ее части, как криминалистическая методика. Именно в этой части происходит сочетание рекомендаций криминалистической техники и тактики касательно своеобразия отдельных видов преступлений, проявляется ее прагматическая роль. То есть криминалистическая методика в наибольшей степени приближена к практической деятельности органов досудебного следствия, к раскрытию и расследованию различных категорий преступлений. В связи с этим, при определении направлений научного поиска в области криминалистической методики, ученым нужно прежде всего исходить из потребностей судебно-следственной практики, прогностического видения возможных путей развития и структурных изменений преступных проявлений, международного опыта борьбы с ними, поскольку на сегодня , к сожалению, наблюдается определенная диспропорция между запросами практики и научными разработками. В криминалистической литературе справедливо отмечается, что несмотря на активные исследования современных проблем криминалистической методики, нельзя сказать, что большинство из них успешно решено.

The place of criminalistics methods in the structure of criminalistics and some its progress trends are lightened in the article. Criminalistics on the modern stage is characterized by the considerable increase of role of such part, as criminalistics methods. Exactly in this part there is combination of recommendations of criminalistics technique and tactics in relation to originality of separate types of crimes, it appears its pragmatic role. In other words criminalistics methods is close most character to practical activity of organs of pre-trial investigation, to disclosing and investigation of different categories of crimes. In this connection, at determination of directions of scientific research in the sphere of criminalistics methods, it is necessary first of all to go a scientist out the necessities of judicial and investigative practice, prognostic vision of credible ways of development and structural changes of criminal displays, international experience of committing them, as for today, unfortunately, there is certain disproportion between the queries of practice and scientific developments. It is justly marked in criminalistics literature, that without regard to active researches of modern problems of criminalistics methods, it is impossible to say, that majority from them is successfully untied.
Щур Б. В. Перспективи розвитку криміналістичної методики в сучасній криміналістиці / Б. В. Щур // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 19 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2017. – C. 459-465.
Keywords: криміналістична методика; розслідування злочинів; тенденції криміналістичної методики; вид злочину; окрема криміналістична методика; криминалистическая методика; расследование преступлений; тенденции криминалистической методики; вид преступления; отдельная криминалистическая методика; сriminalistics methods; investigation of crimes; tendency of criminalistics methods; type of crime; separate criminalistics methods; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE