Персоналізована корекція розладів системи гемостазу у пацієнтів із COVID-19 на етапах лікування - Тарабрін, О. О.; Тютрин, І. І.; Шитикова, О. Г.; Слизевич, Д. С.; Борзов, Є. А.; Кліменкова, В. Ф.; Зирянов, С. В.; Удут, В. В.; Сухонос, Р. Є. (Гельветика, 2021)
Вивчено зміни системи регуляції агрегатного стану крові (РАСК) в гострому та періоді реконвалесценції при COVID-19. Моніторинг порушень РАСК здійснювався методами клінічної гемостазіограми та методом низькочастотної п’єзотромбоеластографії (НПТЕГ). Визначено, що розлади системи РАСК мали неспецифічний характері і, якщо в гострому періоді виявлялися гіпер-або гіпокоагуляцією, то в період відновлення виявлено структурну і хронометричну гіперкоагуляцію. Під контролем НПТЕГ розлади коригувалися: у гострому періоді низькомолекулярними гепаринами, препаратами крові та інгібіторами фібринолізу, а на амбулаторному етапі арсенал терапії був доповнений сулодексидом та антиагрегантами. Для персоналізованої корекції гемостатичного потенціалу (ГП) застосовано оцінку наступних показників НПТЕГ: для призначення ангіопротекторів та антиагрегантів часу реакції (t1) менше 0,9 хв, а константи тромбінової активності (КТА) понад 40 о. «точки желювання» (t3) до 4,7 хв і збільшенні індексу коагуляційного драйву (ІКД) більше 50 о.е. – зшитого фібрину (t5) до 27 хв і перевищенні більш ніж на 3 о. інтенсивності ретракції та лізису згустку (ІРЛС). Граничні значення показників НПТЕГ було доведено до помірної іпокоагуляції або референсних даних нормокоагуляції. Персоналізація протитромботичної терапії дозволила уникнути тромбогеморагічних ускладнень (ТГО) на етапах лікування.
Тарабрін О. О. Персоналізована корекція розладів системи гемостазу у пацієнтів із COVID-19 на етапах лікування / О. О. Тарабрін, І. І. Тютрин, О. Г. Шитикова, Д. С. Слизевич, Є. А. Борзов, В. Ф. Кліменкова, С. В. Зирянов, В. В. Удут, Р. Є. Сухонос // Клінічна анестезіологія та інтенсивна терапія. – Гельветика, 2021. - № 2 (18). – С. 79-87.
Keywords: COVID-19; низькочастотна п’єзотромбоеластографія; гемостаз; протитромботичні лікарські засоби