Покарання за злочини: новий концепт - Мирошниченко, Наталія Анатоліївна; Мирошниченко, Н. А.; Мирошниченко, Наталья Анатольевна; Myroshnychenko, Nataliia A.; Басалюк, Наталія Василівна; Басалюк, Н. В.; Басалюк, Наталья Васильевна; Basaliuk, Nataliia V. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021)
Статтю присвячено розгляду нового концепту системи кримінальних покарань, який підготовлений Робочою групою з розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи, створеної згідно з Указом Президента України від 7 серпня 2019 року No 584/2019, і відображений у Проєкті Кримінального кодексу України. Перехід від монополії «злочину» до дихотомії «злочин − проступок», яка з’явилася в КК у липні 2020 року, повинен супроводжуватися цілим процесом створення теоретичної бази, а не формальним (інколи хаотичним) «підгоном» окремих санкцій статей КК під класифікацію того чи іншого кримінального правопорушення; незавершеність кримінально-правової реформи, формально-юридичні неточності і суперечності, недостатня обґрунтованість окремих норм КК вимагають раціоналізації інститутів кримінального права на рівні законодавства. Реальна можливість, яка може стати дійсністю, – Проєкт КК міг би вирішити більшість із цих проблем, стати квінтесенцією належного осмислення і розумного впровадження, адже він готується шляхом наукового пристосування новел до вітчизняних реалій, аналізу існуючих проблем теорії і практики кримінального права і законодавства, і, що найважливіше, усе це відбувається шляхом наукових дискусій, які зумовлюють відкидання доктрини апріоризму, залишаючи можливість формування критичної думки. Сформований у Проєкті КК доктринальний пласт із втіленням у ньому юридично значущих конструкцій-принципів, які базуються на якісно нових ціннісних орієнтирах та ідейних установках ненасильницького правосуддя, вбачають у покаранні траєкторію майбутньої реінтеграції для деліквента. Розкриття сутності покарання, його правової природи, що провадиться на аналітично-термінологічному рівні, у Проєкті КК є близьким до існуючого у чинному законодавстві. Натомість система покарань за злочини суттєво відрізняється − згідно з Проєктом КК залишаються усього три види покарань за злочини:1) штраф; 2) ув’язнення; 3) довічне ув’язнення. Ця теорія містить не лише позитивні наукові результати, але й ірраціональні елементи, і при детальному аналізі стає очевидним, що оновлена система покарань потребує хоча б ще однієї складової частини, яка могла би стати альтернативою під час призначення покарання за нетяжкі злочини і заміною штрафу у разі неможливості його сплати. У роботі відстоюється теза про те, що таким видом покарання могло би стати обмеження волі.

Статья посвящена рассмотрению нового концепта системы уголовных наказаний, подготовленного Рабочей группой по развитию уголовного права Комиссии по вопросам правовой реформы, созданной в соответствии с Указом Президента Украины от 7 августа 2019 No 584/2019, и отражен в проект Уголовного кодекса Украины. Переход от монополии «преступления» в дихотомии «преступление - проступок», которая появилась в УК в июле 2020 года, должен сопровождаться целым процессом создания теоретической базы, а не формальным (иногда хаотичным) «подгона» отдельных санкций статей УК под классификацию того или иного уголовного преступления; незавершенность уголовно-правовой реформы, формально-юридические неточности и противоречия, недостаточная обоснованность отдельных норм УК требуют рационализации институтов уголовного права на уровне законодательства. Реальная возможность, которая может стать действительностью, - Проект УК мог бы решить большинство из этих проблем, стать квинтэссенцией надлежащего осмысления и разумного внедрения, ведь он готовится путем научного приспособления новелл к отечественным реалиям, анализа существующих проблем теории и практики уголовного права и законодательства, и , что самое важное, все это происходит путем научных дискуссий, которые обуславливают отвержение доктрины априоризму, оставляя возможность формирования критической мысли. Сформированный в проект УК доктринальный пласт с воплощением в нем юридически значимых конструкций-принципов, базирующихся на качественно новых ценностных ориентирах и идейных установках ненасильственного правосудия, видят в наказании траекторию будущей реинтеграции для деликвента. Раскрытие сущности наказания, его правовой природы, осуществляется на аналитически-терминологическом уровне, в проекте УК близок к существующему в действующем законодательстве. Зато система наказаний за преступления существенно отличается - по проекту УК остаются всего три вида наказаний за преступления: 1) штраф; 2) заключение; 3) пожизненное заключение. Эта теория содержит не только положительные научные результаты, но и иррациональные элементы, и при детальном анализе становится очевидным, что обновленная система наказаний требует хотя бы еще одной составной части, которая могла бы стать альтернативой при назначении наказания за нетяжкие преступления и заменой штрафа в случае невозможности его уплаты. В работе отстаивается тезис о том, что таким видом наказания могло бы стать ограничение свободы.

The article is devoted to the new conceptual solution of criminal penalties, which was prepared by the Working Group of the Development of Criminal Law of the Commission on Legal Reform, the Decree of the President of Ukraine of August 7, 2019.Transfer from the monopoly of «crime» to the dichotomy of «crime – misdemeanor» which happened in the Criminal Code in July 2020, should have been supported by the process of creating of theoretical basis, but not only formal setting up of existing Criminal Code sanctions under criminal offence classification. Formal and legal inaccuracies and contradictions, lack of validity of certain provisions of the Criminal Code require the rationalization of criminal law institutions at the legislative level.A real opportunity that could be turned into reality is Project of CC which may solve these issues and become the quintessence of appropriate conceptualization and reasonable implementation, since it is being drafted through the way of scientific adoption, analysis of existing issues of theory and practice of criminal practice of said novels to the domestic reality. And most importantly, it is happening during scientific discussions that void the apriorism doctrine and leave a possibility for critical point of view.A doctrine formed in Project of CC is based on qualitively new frames of reference and ideological facilities of non-violent justice, acknowledge a new path of future reintegration for an offender.Revealing of punishment identity and its legal nature, which is being made on analytical and terminological levels, is close to the one existing in current legislation. By its turn, system of punishments and offense by themselves are substantially different. According to the Project of CC only 3 kind of offense would remain, as: 1) fine; 2) imprisonment; 3) life imprisonment. This theory contains not only a positive scientific results, but irrational elements also. Based on detailed analysis it becomes obvious, that updated punishments system, which reveals logical at first glance, needs at least one more component component, that may become an alternative for fine as punishment for petty offense, in case of inability to cover this fine. In this paper, there is strong advocacy for the view that reasonable punishment for such cases would become a limitation of freedom.
Мирошниченко Н. А. Покарання за злочини: новий концепт / Н. А. Мирошниченко, Н. В. Басалюк // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 67. – С. 180-186.
Keywords: покарання; система покарань; Проєкт КК; громадські роботи; штраф; обмеження волі; ув’язнення; довічне ув’язнення; наказание; система наказаний; Проект УК; общественные работы; штраф; ограничение свободы; заключение; пожизненное заключение; punishment; system of punishments; Draft Criminal Code; public works; fine; restriction of liberty; imprisonment; life imprisonment; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE