Прийоми портретного інтерв'ю - Литвиненко, Поліна; Литвиненко, П. (Національний університет «Одеська юридична академія», 2024)
У дослідженні висвітлюється роль портретного інтерв'ю як ключового жанру журналістики, що надає можливість прямого спілкування з героєм. Цей метод виявляється ефективним інструментом для дослідження соціальних проблем, зокрема примусової міграції через війну. Через особистий досвід та почуття героя інтерв’ю можна не тільки привернути увагу до проблеми, а також дослідити основні складові та чинники соціальної проблеми. Можливість оприлюднення інформації через персональний досвід, розширює функцію портретного інтерв’ю від збору інформації про соціальні проблеми до розробки та оцінки рішень. Що може свідчити про причетність цього жанру до журналістики рішень. Крім того, інтерв'ю може бути використане для вивчення ставлення громадськості до соціальних проблем, а також впливати на мотивацію громадян для спільного рішення цих проблем. Проте, необхідно пам’ятати, що портретне інтерв’ю не може бути самостійним механізмом вирішення соціальних проблем. Потрібно застосовувати конкретніспільні дії, де журналістика буде висвітлювати, інформувати та вчасно надавати необхідну інформацію для суспільства. The study highlights the role of portrait interviews as a key genre of journalism that allows direct communication with the hero. This method proves to be an effective tool for researching social problems, including forced migration due to war. Through the personal experience and feelings of the interviewee, it is possible not only to draw attention to the problem, but also to explore the main components and factors of the social problem. The possibility of disclosing information through personal experience expands the function of a portrait interview from collecting information about social problems to developing and evaluating solutions. This may indicate the involvement of this genre in solutions journalism. In addition, interviews can be used to study public attitudes toward social problems, as well as to influence the motivation of citizens to jointly solve these problems. However, it should be remembered that portrait interviews cannot be an independent mechanism for solving social problems. Specific joint actions should be taken, where journalism will cover, inform and provide timely information to society.
Литвиненко П. Прийоми портретного інтерв'ю / Поліна Литвиненко // Журналістика та соціальні комунікації в контексті становлення громадянського суспільства в Україні і в світі: виклики, тенденції, перспективи : матер. ІІ Всеукраїнської наук.-практ. конф. (м. Одеса, 15 березня 2024 р.) / [наук. ред. В. Колкутіна, упоряд. Ю. Грушевська]. – Одеса : Національний університет «Одеська юридична академія», 2024. – С. 72-75.
Keywords: адаптація; війна; інтерв'ю; міграція; особистий досвід; Україна; adaptation; war; interview; migration; personal experience; Ukraine