Діяльність Метафізичного клубу як проективна модель розвитку філософії прагматизму в США - Кравченко, С. С.; Kravchenko, S. S. (My University, 2017)
У статті вперше в українській філософії аналізується діяльність Метафізичного клубу. Мета статті – охарактеризувати філософські ідеї представників Метафізичного клубу та виявити їхній вплив на формування філософії прагматизму в США. Раннєамериканське суспільство розвивалося в рамках жорсткої релігійної ідеології та правил, що вимагали беззастережного їх дотримання. Система управління і світоглядні орієнтації ґрунтувалися на уніфікації життєвого укладу, догматизації ідеології й духовних прагнень. Із другої половини ХІХ століття поряд із релігійними зібраннями духовне життя починає функціонувати в дискусійних клубах. Найвпливовішим для розвитку філософської думки США був заснований у 1871 році Метафізичний клуб. Трансформація світогляду представників Метафізичного клубу від догматизму до скептицизму, від теологізму до експерименталізму заклала основи філософії прагматизму.

В статье впервые в украинской философии анализируется деятельность Метафизического клуба. Цель статьи – охарактеризовать философские идеи представителей Метафизического клуба и выявить их влияние на формирование философии прагматизма в США. Раннеамериканское общество развивалось в рамках жесткой религиозной идеологии и правил, которые требовали неукоснительного исполнения. Система управления и мировоззренческие ориентации основывались на унификации жизненного уклада, догматизации идеологии и духовных устремлений. Со второй половины ХІХ века наряду с религиозными собраниями духовная жизнь начинает функционировать в дискуссионных клубах. Наиболее влиятельным для развития философской мысли в США был основанный в 1871 году Метафизический клуб. Трансформация мировоззрения представителей Метафизического клуба от догматизма к скептицизму, от теологизма к экспериментализму заложила основы философии прагматизма.

The article is the first in Ukrainian metaphysical philosophy analyze the activities of the club. Purpose of the article – to determine the philosophical ideas of metaphysical representatives of the club and identify their impact on the formation of the philosophy of pragmatism in the US. Early American society developed within the framework of rigid religious ideology and rules that demanded their unconditional compliance. Management and ideological orientation based on the unification of livelihood, dogmatization ideology and spiritual aspirations. The second half of the nineteenth century claim oryad religious gatherings spiritual life begins to operate in discussion clubs. The most influential development of philosophical thought the United States was founded in 1871 year Metaphysical Club. Transformation of metaphysical philosophy club representatives from dogmatism to skepticism from teolohizmu to eksperymentalizmu laid the foundation philosophy of pragmatism.
Кравченко С. С. Діяльність Метафізичного клубу як проективна модель розвитку філософії прагматизму в США / С. С. Кравченко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 44-46.
Keywords: ідеологія; Метафізичний клуб; прагматизм; філософія США; идеология; Метафизический клуб; прагматизм; философия США; ideology; Metaphysical Club; pragmatism; the philosophy of the United States