«Amicus curiae» як інструмент забезпечення дотримання справедливості судового розгляду: зарубіжний досвід та українські реалії - Нестерчук, Лілія Петрівна; Нестерчук, Л. П.; Nesterchuk, Liliia P. (Одеса : Фенікс, 2026)
Аналіз досвіду залучення «друзів суду» свідчить про поширення цього процесуального інституту не лише у судових системах країн загального права, але й у країнах континентального права, а також у діяльності міжнародних судових інституцій та арбітражів. Висновки amicus curiae мають важливе значення, оскільки: надають всебічне уявлення про справу, дозволяючи суду врахувати широкий спектр точок зору, які сторони судового розгляду могли не брати до уваги; можуть запропонувати спеціалізовану експертизу або технічну інформацію щодо складних правових питань, допомагаючи суду приймати обґрунтовані рішення; можуть висвітлити коло питань, які становлять суспільний інтерес, що дозволяє суду всебічно оцінити наслідки, які матиме певне судове рішення для суспільства; у найбільш значущих справах у країнах загального права вони сприяють сформуванню правового прецеденту, надаючи обґрунтовані аргументи, що сприяють розвитку юриспруденції.
Нестерчук Л. П. «Amicus curiae» як інструмент забезпечення дотримання справедливості судового розгляду: зарубіжний досвід та українські реалії. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.) : у 2-х т. / за заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 343-347. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33152
Keywords: amicus curiae; друзі суду; висновок amicus curiae; висновок у питанні права; експерт у сфері права; friend of the court; amicus curiae submission; opinion in a matter of law; legal expert