Класифікація осіб, які потрапили у складні життєві обставини - Рудяк, В. О.; Rudyak, V. O. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті здійснено розгляд осіб, які потрапили в складні життєві обставини, у контексті їх нормативно-правового закріплення та наукового дослідження. Наголошено на тому, що чинним законодавством не визначено чіткого та вичерпного переліку осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, а це значно ускладнює роботу відповідних органів державної влади щодо своєчасного їх виявлення, а отже, й надання соціальної чи інших видів допомоги. Авторкою проаналізовано Закон України «Про соціальні послуги», зауважено, що цим же законом передбачені чинники, які можуть зумовити складні життєві обставини: а) похилий вік; б) часткова або повна втрата рухової активності, пам’яті; в) невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування; г) психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин; ґ) інвалідність; д) бездомність; е) безробіття тощо. Науковицею розглянутий «Порядок виявлення сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, надання їм соціальних послуг та здійснення соціального супроводу таких сімей (осіб)», який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. No 896. Під час безпосереднього розгляду та здійснення класифікації осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, автором розглядається стаття 3 Конституції України та зосереджується увага на тому, що Україна є соціальною державною. У статті здійснено класифікацію осіб, які потрапили у складні життєві обставини за різноманітними підставами, зокрема: за правовим взаємозв’язком із громадянством України; за кількістю осіб (суб’єктів); за суб’єктами; за територіальним принципом; за рівнем доходу особи; за об’єктивними причинами, які стали передумовою виникнення в особи чи її сім’ї складної життєвої ситуації; за станом здоров’я; за наявністю житла тощо. Особливу увагу приділено сім’ї як окремій соціальній категорії. Важливим з погляду науковиці є дослідження сім’ї як окремої соціальної категорії, до складу якої можуть входити як сукупність осіб, так і конкретно визначена особа, яка підпадатиме під категорію осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

The article examines persons who find themselves in difficult life circumstances in the context of their legal consolidation and research. It is emphasized that the current legislation does not define a clear and exhaustive list of persons in difficult life circumstances, which significantly complicates the work of relevant public authorities to identify them in a timely manner, and thus provide social or other assistance. The author analyzes the Law of Ukraine “On Social Services”, noting that the same law provides for factors that can cause difficult life circumstances: a) old age; b) partial or complete loss of motor activity, memory; c) incurable diseases, diseases that require long-term treatment; d) mental and behavioral disorders, including due to the use of psychoactive substances; e) disability; e) homelessness; f) unemployment, etc. The scientist considered the “Procedure for identifying families (persons) who are in difficult life circumstances, providing them with social services and providing social support to such families (persons)”, which was approved by the Cabinet of Ministers of Ukraine dated November 21, 2013 No 896. and the classification of persons in difficult life circumstances, the author considers Article 3 of the Constitution of Ukraine and focuses on the fact that Ukraine is a social state. The article classifies persons who have found themselves in difficult life circumstances on various grounds, in particular: by legal relationship with the citizenship of Ukraine; by the number of persons (subjects); by subjects; according to the territorial principle in respect of which difficult life circumstances arose; by the level of income of the person; for objective reasons, which became a prerequisite for the emergence of a person or his family in a difficult life situation; for health reasons; by availability of housing, etc. Special attention is paid to the family as a separate social category. It is important, from the scientist’s point of view, to study the family as a separate social category and which may include both a set of persons and a specific person who will fall into the category of persons in difficult life circumstances.

В статье осуществлен рассмотрение лиц, попавших в сложные жизненные обстоятельства, в контексте их нормативно-правового закрепления и научного исследования. Отмечено, что действующим законодательством не определен четкий и исчерпывающий перечень лиц, которые находятся в сложных жизненных обстоятельствах, а это значительно усложняет работу соответствующих органов государственной власти по своевременному их обнаружения, а следовательно, и предоставления социальной или иных видов помощи. Автором проанализированы Закон Украины «О социальных услугах», отмечено, что этим же законом предусмотрены факторы, которые могут вызвать сложные жизненные обстоятельства: а) пожилой возраст; б) частичная или полная потеря двигательной активности, памяти; в) неизлечимые болезни, болезни, требующих длительного лечения; г) психические и поведенческие расстройства, в том числе вследствие употребления психоактивных веществ; г) инвалидность; д) бездомность; е) безработица и тому подобное. Ученой рассмотрен «Порядок выявления семей (лиц), которые находятся в сложных жизненных обстоятельствах, предоставление им социальных услуг и осуществления социального сопровождения таких семей (лиц)», утвержденный постановлением Кабинета Министров Украины от 21 ноября 2013 No 896. При непосредственном рассмотрения и осуществления классификации лиц, находящихся в сложных жизненных обстоятельствах, автором рассматривается статья 3 Конституции Украины и концентрируется внимание на том, что Украина является социальным государственным. В статье осуществлена ​​классификация лиц, попавших в сложные жизненные обстоятельства по различным основаниям, в частности: по правовому взаимосвязью с гражданством Украины; по количеству лиц (субъектов); по субъектам; по территориальному принципу; по уровню дохода лица; по объективным причинам, которые стали причиной возникновения у лица или его семьи сложной жизненной ситуации; по состоянию здоровья; при наличии жилья. Особое внимание уделено семье как отдельной социальной категории. Важным с точки зрения ученой является исследование семьи как отдельной социальной категории, в состав которой могут входить как совокупность лиц, так и конкретно определено лицо, которое подпадает под категорию лиц, которые находятся в сложных жизненных обстоятельствах.
Рудяк В. О. Класифікація осіб, які потрапили у складні життєві обставини / В. О. Рудяк // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 86 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 197-203.
Keywords: складні життєві обставини; сім’я; особа; соціальна допомога; класифікація; difficult life circumstances; family; person; social assistance; classification; сложные жизненные обстоятельства; семья; лицо; социальная помощь; классификация; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE