Правовий статус біологічних матеріалів людини - Абакіна-Пілявська, Людмила Миколаївна; Абакіна-Пілявська, Л. М.; Abakina-Piliavska, Liudmyla M. (Одеса : Фенікс, 2026)
Сучасний розвиток медицини, біотехнологій і генетики актуалізує проблему правового статусу біологічних матеріалів людини. Питання про те, чи може біоресурс людини бути об’єктом права власності, набуває не лише теоретичного, але й практичного значення, зокрема у сферах трансплантології, репродуктивної медицини, біобанкінгу, цивільного та кримінального права. В умовах реформування правової системи України та гармонізації її із європейськими стандартами дане питання все більше привертає уваги та вимагає комплексного осмислення.
Абакіна-Пілявська Л. М. Правовий статус біологічних матеріалів людини. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 427-429. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33243
Keywords: право власності; об’єкт права власності; кримінальне правопорушення; кримінально-правова охорона; кримінальна відповідальність; біоматеріал людини; property rights; object of property rights; criminal offense; criminal law protection; criminal liability; human biomaterial