Спільна транспортна політика Європейського Союзу та розвиток транспортної системи України - Сурілова, Олена Олексіївна; Сурілова, О. О.; Сурилова, Елена Алексеевна; Surilova, Olena O. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті розглянуто проблемні питання використання транзитного потенціалу України та поглиблення співпраці з Європейськім Союзом у транспортній сфері на взаємовигідній основі, оскільки створення й ефективна експлуатація транс'європейських транспортних мереж (TEN-T) відповідають інтересам обох партнерів. Міжнародне співробітництво в цій сфері розглядається як важливий напрям спільної транспортної політики ЄС, розвиток якої був закладений ще у договорі про Європейське об'єднання вугілля та сталі та прискорився з розвитком глобалізації, що посилює міжнародний характер транспорту. Проаналізовано цілі, об'єкти, зміст Спільної транспортної політики та запропоновано авторське визначення СТП як рішення, правила, заходи, прийняті та впроваджувані ЄС та державами-членами, які спрямовані на ефективне функціонування транспортної системи ЄС та транс'європейських транспортних мереж із метою підтримки цінностей та добробуту європейських народів, сталого розвитку Європи. зміцнення економічної, соціальної та територіальної згуртованості та забезпечення функціонування внутрішнього ринку Європейського Союзу. Пріоритетом СТП є відкриття ринків третіх країн у сфері транспорту, а також розроблення плану Єдиного європейського транспортного простору. Зокрема, створення зони вільної торгівлі між ЄС та Україною спонукало до розроблення механізмів підтримки транспортного сектору нашої країни, зокрема, шляхом розроблення проєктів транспортної моделі та майстер-плану України, а також низки проєктів Twinning, донором яких виступає ЄС. Сьогодні сформовано законодавче підґрунтя співпраці між Україною та ЄС в транспортній галузі, реалізуються інфраструктурні проєкти та проєкти технічної допомоги в межах, окреслених Угодою про партнерство та співробітництво між ЄС та Україною. однак транспортне право України є не досить гармонізованим із транспортним правом ЄС та потребує реформування, яке має відбуватися шляхом прийняття Транспортного кодексу України, у структурі якого має бути розділ, присвячений транс'європейським транспортним мережам і співпраці з ЄС.

В статье рассмотрены проблемные вопросы использования транзитного потенциала Украины и углубления сотрудничества с Европейским Союзом в транспортной сфере на взаимовыгодной основе, поскольку создание и эффективная эксплуатация трансъевропейских транспортных сетей (TEN-T) соответствуют интересам обоих партнеров. Международное сотрудничество в этой сфере рассматривается как важное направление общей транспортной политики ЕС, развитие которой было заложено еще в договоре о Европейском объединении угля и стали и ускорилася с развитием глобализации, усиливает международный характер транспорта. Проанализированы цели, объекты, содержание Общей транспортной политики и предложено авторское определение СТП как решение, правила, меры, принятые и внедряемые ЕС и государствами-членами, направленных на эффективное функционирование транспортной системы ЕС и трансъевропейских транспортных сетей с целью поддержки ценностей и благосостояния европейских народов, устойчивого развития Европы, укрепление экономической, социальной и территориальной сплоченности и обеспечение функционирования внутреннего рынка Европейского Союза. Приоритетом СТП является открытие рынков третьих стран в сфере транспорта, а также разработка плана Единого европейского транспортного пространства. В частности, создание зоны свободной торговли между ЕС и Украиной побудило к разработке механизмов поддержки транспортного сектора нашей страны, в частности, путем разработки проектов транспортной модели и мастер-плана Украины, а также ряда проектов Twinning, донором которых выступает ЕС. Сегодня сформирована законодательная база сотрудничества между Украиной и ЕС в транспортной отрасли, реализуются инфраструктурные проекты и проекты технической помощи в пределах, очерченных Соглашением о партнерстве и сотрудничестве между ЕС и Украиной. Однако транспортное право Украины является недостаточно гармонизированным с транспортным правом ЕС и нуждается в реформировании, которое должно происходить путем принятия Транспортного кодекса Украины, в структуре которого должен быть раздел, посвященный трансъевропейским транспортным сетям и сотрудничества с ЕС.

The article deals with the problematic issues of using the transit potential of Ukraine and deepening cooperation with the European Union in the field of transport on a mutually beneficial basis, as the creation and efficient operation of trans-European transport networks (TEN-T) is in the interests of both partners. International cooperation in this field is seen as an important area of the EU’s common transport policy, the development of which was provided for in the Treaty on the European Coal and Steel Community and accelerated with the development of globalization, which strengthens the international nature of transport. The objectives, objects, content of the Common Transport Policy are analyzed and the author’s definition of STP is proposed as decisions, rules, measures adopted and implemented by the EU and Member States aimed at the effective functioning of the EU transport system and trans-European transport networks. values and well-being of European peoples, sustainable development of Europe, strengthening economic, social and territorial cohesion and ensuring the functioning of the European Union’s internal market. The priority of STP is the opening of third country markets in the field of transport, as well as the development of a plan for a single European transport space. In particular, the creation of a free trade area between the EU and Ukraine has prompted the development of mechanisms to support our country’s transport sector, in particular through the development of Ukraine’s Transport Model and Master Plan projects and a number of EU-sponsored Twinning projects. At present, the legislative basis for cooperation between Ukraine and the EU in the field of transport has been formed, infrastructure projects and technical assistance projects are being implemented within the limits set by the EU-Ukraine Partnership and Cooperation Agreement. however, Ukraine’s transport law is not sufficiently harmonized with EU transport law and needs to be reformed through the adoption of the Transport Code of Ukraine, which should include a section on trans-European transport networks and cooperation with the EU.
Сурілова О. О. Спільна транспортна політика Європейського Союзу та розвиток транспортної системи України / О. О. Сурілова // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 26 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2020. – C. 122-133.
Keywords: спільна транспортна політика ЄС; транс'європейські мережі; транспортне право; транспортна система; транспортна стратегія; Транспортний кодекс; совместная транспортная политика ЕС; трансевропейские сети; транспортное право; транспортная система; EU common transport policy; trans-European networks; transport law; transport system; transport strategy; Transport Code; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE