Техніко-криміналістичні дослідження як базова категорія криміналістичної техніки: поняття та ознаки - Арешонков, В. В.; Areshonkov, V. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Наукова стаття присвячена розгляду такої базової для криміналістики категорії, як «техніко-криміналістичні дослідження». Наголошується, що в більшості випадків у літературі з криміналістики цей термін вживається відносно досліджень документів і ним позначається галузь криміналістичної техніки з однойменною назвою. Водночас термін «техніко-криміналістичні дослідження» без віднесення його до дослідження документів майже не вживається в науковій літературі. Таким чином, на відміну від інших існуючих категорій у криміналістиці, до цього часу чітко не визначено поняття техніко-криміналістичних досліджень та не окреслені їхні ознаки. Це призводить до певних проблем як наукового, так і практичного характеру. Для визначення ознак даних досліджень пропонується використовувати два критерії: за належністю та за обов’язковістю. За першим критерієм ознаки техніко-криміналістичних об’єктів можуть бути загальними обов’язковими та окремими. Загальні обов’язкові ознаки пов’язані із сутністю досліджень, метою їх проведення та сферою використання. Загальні обов’язкові у свою чергу передбачають знання, які використовуються в ході досліджень, суб’єктів та об’єкти техніко-криміналістичних досліджень. Факультативні окремі ознаки пов’язані з технічними засобами, які застосовуються під час проведення таких досліджень. На основі окреслених у роботі ознак зроблено висновок, що техніко-криміналістичні дослідження в розслідуванні кримінальних правопорушень – це вивчення матеріальних об’єктів з метою отримання інформації або виявлення її джерел, яке здійснюється в ході розслідування кримінальних правопорушень з використанням спеціальних криміналістичних знань, умінь, навичок та за потреби – техніко-криміналістичних засобів суб’єктом, який володіє такими знаннями, уміннями та навичками та який правомочний на виконання відповідних досліджень. Окрім цього, як висновок відстоюється позиція, що поява даного терміна дозволить об’єднати різні види досліджень в одну групу, чітко окреслити її та відмежовувати від інших існуючих у криміналістиці досліджень, а також дозволить розглядати дані дослідження на рівні з іншими базовими для криміналістичної техніки категоріями.

The scientific article is dedicated to the consideration of such a basic category for criminology as "technicalforensic research". It is noted that in most cases in the literature on criminalistics, this term is used in relation to the study of documents and it refers to the field of forensic science of the same name. At the same time, the term "technicalforensic research" without referring it to the study of documents is almost not used in the scientific literature. It emphasizes that, unlike other existing categories in criminology, the concept of technical forensic research is still not clearly defined and their features are not outlined. This leads to certain problems, both scientific and practical. It is suggested that two criteria be used to determine the characteristics of these studies: relevance and binding. According to the first criterion, the features of technical-forensic objects can be general mandatory and separate. General mandatory features are related to the nature of the research, its purpose and scope. The general requirements in turn include the knowledge used in the course of research, subjects and objects of technical-forensic research. Optional individual features are related to the technical means used in conducting such studies. Based on the features outlined in the paper, it is concluded that technical-forensic research in the investigation of criminal offenses is the study of material objects in order to obtain information or identify its sources, which is carried out during the investigation of criminal offenses using special forensic knowledge, skills, abilities and if necessary, technicalforensic means, an entity that has such knowledge, skills and abilities and which is authorized to perform relevant research. In addition, the conclusion is that the emergence of this term will combine different types of research into one group, clearly define it and distinguish it from other existing research in forensics, as well as allow to consider the dates of the study on a par with other basic categories for forensic techniques.
Арешонков В. В. Техніко-криміналістичні дослідження як базова категорія криміналістичної техніки: поняття та ознаки / В. В. Арешонков // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 4. - С. 92-100.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; forensic technique; technical-forensic research; special knowledge; криміналістична техніка; техніко-криміналістичні дослідження; спеціальні знання