Мінімальні основні зобов’язання держав щодо громадського здоров’я - Демченко, І. С.; Демченко, И. С.; Demchenko, I. S. (Одеса : Гельветика, 2018)
Аналізуються положення міжнародних договорів у сфері захисту прав людини стосовно мінімальних основних зобов’язань держав щодо громадського здоров’я. Досліджується категорія «мінімальні основні зобов’язання», визначаються особливості останніх Наводиться перелік мінімальних основних зобов’язань держав, виходячи з розуміння громадського здоров’я як науки та мистецтва попередження захворювань, продовження життя та зміцнення здоров’я за допомогою організованих зусиль суспільства та як національної системи охорони здоров’я.

Минимальные основные обязательства государств относительно общественного здоровья. Анализируются положения международных договоров в области прав человека относительно минимальных основных обязательств государств по общественному здоровью. Исследуется категория «минимальные основные обязательства», определяются особенности последних. Приводится перечень минимальных основных обязательств государств, исходя из понимания общественного здоровья как науки и искусства предупреждения заболеваний, продления жизни и укрепления здоровья с помощью организованных усилий общества и как национальной системы здравоохранения.

Minimum core obligations of states regarding public health. The article analyzes the provisions, primarily, of international human rights treaties, concerning minimum core obligations of States regarding public health. The category of “minimum core obligations” had been investigated, it’s features are determined. A list of minimum core obligations of States is given based on the understanding of public health as a science and art of disease prevention, life extension and health promotion through organized efforts of society, and as a national health system.
Демченко І. С. Мінімальні основні зобов’язання держав щодо громадського здоров’я / І. С. Демченко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 81 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2018. – С. 35-43.
Keywords: право на здоров’я; громадське здоров’я; мінімальні основні зобов’язання; зобов’язання держав; право на здоровье; общественное здоровье; минимальные основные обязательства; обязательства государств; right to health; public health; minimum core obligations; obligations of states