Система покарань у доктрині кримінального права України - Басалюк, Наталія Василівна; Басалюк, Н. В.; Басалюк, Наталья Васильевна; Basaliuk, Nataliia V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті приділяється увага тенденціям розвитку вчення про систему покарань у вітчизняній кримінально-правовій доктрині з її розподілом на конкретні етапи. На основі проведеного аналізу зроблено висновок відносно існуючої в українському законодавстві системи покарань і прогноз щодо можливих перспектив її подальшого розвитку. Важко уявити сучасні дослідження без звернення до характеру та змісту порівняльно-історичних розробок вчених минулого. Зародження доктрини про систему покарань розпочалося у дореволюційні часи із характеристики видів покарань, які отримали необхідне обґрунтування в теорії кримінального права часів царизму. Подальша теоретична розробка припадає на радянський період. Радянське кримінальне законодавство було побудоване на принципі верховенства інтересів держави над інтересами особистості, який втілився у ключові юридичні категорії. У цей час відбулося становлення системи покарань, що відповідала соціалістичним принципам й революційним соціально-економічним цінностям. Ідентичним шляхом відбувався розвиток й доктрини кримінального права, яка висловлювала підтримку класовому підходу, що виражався у підкоренні винуватості політичним інтересам, тяжіла до ідеологічного фактору формування вихідної концепції системи покарань й вчення соціологічної школи, на відміну від дореволюційного кримінального законодавства, що йшло шляхом класичної школи кримінального права. Початок процесу становлення теорії кримінального права незалежної України розпочався із прийняття нового Кримінального кодексу у 2001 р. Побудова системи покарань відбувалася через призму принципів гуманізму, законності, рівності, індивідуалізації покарання. Сучасний стан вивчення системи покарань характеризується як з’ясуванням внутрішніх, органічних зв’язків її складових, так і її розумінням як певної послідовності, переліку. Окремі види розглядаються не лише з позиції структурного аналізу, але й тлумачення. Однак, вироблення вчення про систему покарань як «ціле, зрозуміле, пов’язане» у зв’язку з реформуванням кримінального права ще попереду.

В статье уделяется внимание тенденциям развития учения о системе наказаний в отечественной уголовно-правовой доктрине с ее делением на конкретные этапы. На основе проведенного анализа сделан вывод относительно существующей в украинском законодательстве системы наказаний и прогноз относительно возможных перспектив дальнейшего развития. Трудно представить современные исследования без обращения к характеру и содержанию сравнительно-исторических разработок ученых прошлого. Зарождение доктрины о системе наказаний началось в дореволюционные времена для характеристики видов наказаний, которые получили необходимое обоснование в теории уголовного права времен царизма. Дальнейшая теоретическая разработка приходится на советский период. Советское уголовное законодательство было построено на принципе верховенства интересов государства над интересами личности, который воплотился в ключевых юридических категориях. В это время произошло становление системы наказаний, которая отвечала социалистическим принципам и революционным социально-экономическим ценностям. Идентичным путем происходило развитие и доктрины уголовного права, которая выражала поддержку классовому подходу,что выражался в подчинении виновности политическим интересам, тяготела к идеологическому фактору формирования исходной концепции системы наказаний и учения социологической школы, в отличие от дореволюционного уголовного законодательства, шла по пути классической школы уголовного права. Начало процесса становления теории уголовного права независимой Украины начался с принятия нового Уголовного кодекса в 2001 г.. Построение системы наказаний происходило через призму принципов гуманизма, законности, равенства, индивидуализации наказания. Современное состояние изучения системы наказаний характеризуется как выяснением внутренних, органических связей ее составляющих, так и ее пониманием как определенной последовательности, перечня. Отдельные виды рассматриваются не только с позиции структурного анализа, но и толкования. Однако, разработка учения о системе наказаний как «целое, понятное, связаное» в связи с реформированием уголовного права еще впереди.

The attention in this article is being given to trends of development of studies about the domestic penalties system doctrine and its differentiation to specific stages. On the basis of the conducted analysis the conclusion concerning the system of punishments existing in the Ukrainian legislation and the forecast concerning possible prospects of its further development is made. It is difficult to imagine modern research without reference to the nature and content of comparative and historical developments of scientists of the past.The emergence of penalties system doctrine has started at pre-revolutionary times from characterization of penalties forms, which have been provided with necessary just justification criminal law theory of tsarist period. Further theoretical development dates back to the Soviet period. Soviet criminal law system has been based on the principle of primacy of the State’s interest over the person’s interest, which has been implemented into main legal concepts. The formation of penalties system consistent with socialistic principles and revolutionary socioeconomic virtues happened in those times. In the same way was happening the development of criminal law doctrine embodying support to the class-based ideological approach with supervision of political interests and lean toward the socialistic views and ideological quotient of penalties system concept forming. In contrast to the pre-revolutionary criminal law, which followed the path of the classical school of criminal law. Establishment process of criminal law theory in independent Ukraine started from enactment of renewed Criminal Code in 2001. Building of penalties system was holding through the prism of humanity, legality, equality and individualization of punishment principles. Modern phase of penalties system exploration is characterized by learning of internal connections of its component parts and their consistency. Specific types of penalties are being examined by both structural analyzing and interpretation. However, as result of Criminal Law reforming, elaboration of penalties system which may be considered as «complete, reasonable and bound» is still to come.
Басалюк Н. В. Система покарань у доктрині кримінального права України / Н. В. Басалюк // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 85 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 11-21.
Keywords: кримінально-правова доктрина системи покарань; царська доба; радянський період; КК УРСР; діюче кримінальне законодавство України; уголовно-правовая доктрина системы наказаний; царский период; советский период; УК УССР; действующее уголовное законодательство Украины; criminal-legal doctrine of punishment system; tsarist era; Soviet period; Criminal Code of the Ukrainian SSR; current criminal legislation of Ukraine; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE