Толерантність як важлива складова частина принципу ненасилля - Сагановська, Т. П.; Сагановская, Т. П.; Saganovska, T. Р. (My University, 2017)
У статті розглянуто особливості формування поняття «толерантність» і визначено, що зазначений термін запозичений із фармакології та з латинської перекладається як «здатність переносити», «терплячість». Також визначено основні принципи толерантності, серед яких толерантність постає як байдужість, неможливість взаєморозуміння, поблажливість і як розширення власного досвіду та критичний діалог. Підкреслено відмінність поняття «толерантність» від поняття «терпимість» і встановлено, що терпимість пов’язана, насамперед, із психологічними відчуттями й терпінням людини (морально-етичний аспект), а толерантність, крім цього, характеризує ще й соціальний рівень взаємин між людьми, їх рівноправ’я і визнана один одним поведінка, незалежно від їхніх фізичних, психологічних, етнічних та інших відмінностей (морально-правовий аспект). Також з’ясовано зв’язок сучасного поняття толерантності із класичним принципом ненасилля і визначено, що обидва терміни передбачають відмову від монополії на істину, любов до людей, прагнення зрозуміти та морально прийняти іншого, необхідність відмови від агресії, прийняття іншого способу мислення, поведінки й організації діалога у спілкуванні різних людей і груп.

В статье определены особенности формирования понятия «толерантность», и определено, что этот термин заимствован из фармакологии и с латинского переводится как «способность переносить», «терпение». Также определены основные принципы толерантности, среди которых толерантность как равнодушие, невозможность взаимопонимания, снисходительность и как расширение собственного опыта и критический диалог. Подчеркнуто отличие понятия «толерантность» от понятия «терпимость» и установлено, что терпимость связана, прежде всего, с психологическими ощущениями и терпением человека (морально-этический аспект), а толерантность, кроме этого, характеризует еще и социальный уровень взаимоотношений между людьми, их равноправие и признанное друг другом поведение, независимо от их физических, психологических, этнических и других различий (морально-правовой аспект). Также выяснена связь современного понятия толерантности с классическим принципом ненасилия и определено, что оба термина предусматривают отказ от монополии на истину, любовь к людям, стремление понять и морально принять другого, необходимость отказа от агрессии, принятия другого способа мышления, поведения и организации диалога в общении разных людей и групп.

The article defines the features of the concept of “tolerance”, and it is determined that this term is borrowed from pharmacology and from Latin translates as “ability to endure”, “patience”. The basic principles of tolerance are also defined, among which tolerance is indifference, as the impossibility of mutual understanding, as indulgence and as an extension of one’s own experience and critical dialogue. The distinction between “tolerance” and “patience” is emphasized, and it is established that tolerance is primarily due to psychological sensations and patience of a person (moral and ethical aspect), and tolerance, in addition, characterizes also the social level of relationships between people, their equality and recognized each other's behavior, regardless of their physical, psychological, ethnic and other differences (moral and legal aspect). Also, the connection between the modern concept of tolerance and the classical principle of nonviolence has been clarified and it is determined that both terms provide for the renunciation of the monopoly of truth, love for people, the desire to understand and morally accept the other, the need to renounce aggression, adopt a different way of thinking, conduct and organize dialogue in communication different people and groups.
Сагановська Т. П. Толерантність як важлива складова частина принципу ненасилля / Т. П. Сагановська // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 95-98.
Keywords: толерантність; терпимість; принцип ненасилля; ненасильницькі методи; діалог; толерантность; терпимость; принцип ненасилия; ненасильственные методы; диалог; tolerance; principle of nonviolence; nonviolent methods; dialogue