Актуалізація особистості військового у реаліях каузальності політичних змін - Пучков, Олександр Олександрович; Пучков, О. О.; Пучков, Александр Александрович; Puchkov, Oleksandr O.; Уваркіна, Олена Василівна; Уваркіна, О. В.; Уваркіна, Елена Васильевна; Uvarkina, Olena V.; Uvarkina, Olena (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021)
У статті аналізуються сутнісні ознаки актуалізації особистості військового фахівця з кібербезпеки з позиції змін у сучасних суспільно-політичних процесах. Доведено, що детермінантами актуалізації є вмотивованість особистості до змін, до відповідності власним критеріям життєдіяльності, до чинників зовнішнього впливу. Визначено, що пріоритетними напрямами української стратегії національної безпеки є гарантування кіберстійкості та кібербезпеки національної інформаційної інфраструктури в умовах цифрової трансформації. У реаліях каузальності політичних змін особистість військового фахівця трансформується під впливом необхідності досягнення сумісності з відповідними стандартами ЄС та НАТО та рецепції їхнього досвіду модернізації у військової галузі. Мотивація до змін є характерною ознакою особистості військового фахівця нового типу, яка не тільки осучаснює його технічні знання для забезпечення процесів інформатизації, але і створює необхідність формування специфічної професійної інформаційної субкультури, в межах якої реалізуються завдання військової служби на практиці. Традиційна архітектура сформованої особистості еволюціонує через синергетичні процеси самоорганізації та самовдосконалення під впливом експоненціальної глобалізації. Самоактуалізована особистість військового фахівця вмотивована до розвитку власної творчої індивідуальності, наполегливого самостійного засвоєння нових знань протягом військової служби та швидкого прийняття оптимальних рішень у нестандартних умовах. Самоактуалізація забезпечує високий рівень трансцендентності особистості військового фахівця до реалій каузальності політичних змін, набуваючи все більш розвинених сучасних надбань і форм забезпечення ефективного виконання завдань кібербезпеки щодо протидії кіберзагрозам у сучасному безпековому середовищі.

В статье анализируются сущностные признаки актуализации личности военного специалиста по кибербезопасности с позиции изменений в современных общественно-политических процессах. Доказано, что детерминантами актуализации является мотивированность личности к изменениям, в соответствие с собственными критериям жизнедеятельности, к факторам внешнего воздействия. Определено, что приоритетными направлениями украинской стратегии национальной безопасности является обеспечение киберстийкости и кибербезопасности национальной информационной инфраструктуры в условиях цифровой трансформации. В реалиях каузальности политических изменений личность военного специалиста трансформируется под влиянием необходимости достижения совместимости с соответствующими стандартами ЕС и НАТО и рецепции их опыта модернизации в военной области. Мотивация к изменениям является характерным признаком личности военного специалиста нового типа, что не только осовременивает его технические знания для обеспечения процессов информатизации, но и создает необходимость формирования специфической профессиональной информационной субкультуры, в рамках которой реализуются задачи военной службы на практике. Традиционная архитектура сложившейся личности эволюционирует через синергетические процессы самоорганизации и саморазвития под влиянием экспоненциальной глобализации. Самоактуализированная личность военного специалиста мотивирована к развитию собственной творческой индивидуальности, настойчивого самостоятельного усвоения новых знаний в течение военной службы и быстрого принятия оптимальных решений в нестандартных условиях. Самоактуализация обеспечивает высокий уровень трансцендентности личности военного специалиста к реалиям каузальности политических изменений, приобретая все более развитые современные достижения и формы обеспечения эффективного выполнения задач кибербезопасности по противодействию киберугрозам в современной среде безопасности.

The article analyzes the essential features of the actualization of the personality of a military cybersecurity specialist from the standpoint of changes in modern socio-political processes. It was determined that the priority areas of the Ukrainian national security strategy are to ensure the cyber resilience and cyber security of the national information infrastructure in the context of digital transformation. In the realities of the causality of political changes, the personality of a military specialist is being transformed under the influence of the need to achieve compatibility with the relevant EU and NATO standards and to receive their experience of modernization in the military field. Motivation for change is a characteristic feature of the personality of a new type of military specialist, which not only modernizes his technical knowledge to ensure informatization processes, but also creates the need for the formation of a specific professional information subculture, within which the tasks of military service are implemented in practice. The traditional architecture of an established personality evolves through synergistic processes of self-organization and self-development under the influence of exponential globalization. The self-actualized personality of a military specialist is motivated to develop his own creative individuality, persistent independent assimilation of new knowledge during military service and rapid adoption of optimal decisions in non-standard conditions. Self-actualization provides a high level of transcendence of the personality of a military specialist to the realities of the causality of political changes, acquiring more and more advanced modern achievements and forms of ensuring the effective implementation of cybersecurity tasks, countering cyber threats in a modern security environment.
Пучков О. О. Актуалізація особистості військового у реаліях каузальності політичних змін / О. О. Пучков, О. В. Уваркіна // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 67. – С. 101-106.
Keywords: особистість військового фахівця з кібербезпеки; актуалізація; самоактуалізація; інформаційна субкультура; мотивація до змін; личность военного специалиста по кибербезопасности; актуализация; самоактуализация; информационная субкультура; мотивация к изменениям; personality of a military cybersecurity specialist; actualization; self-actualization; information subculture; motivation for change; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Research Subject Categories::TECHNOLOGY::Information technology