Юрисдикція адміністративних судів щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядника публічної інформації: історія та сьогодення - Сибіга, О. М.; Сыбига, А. Н.; Sybiha, O. M. (Одеса : Гельветика, 2019)
У роботі досліджено та розкрито особливості впливу розвитку національного законодавства з питань оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників публічної інформації на стан захисту прав особи в порядку адміністративного судочинства. Констатується, що норми адміністративного процесуального права весь час відстають від норм матеріального та процедурного адміністративного права, що негативно позначається на стані судового захисту прав особи у сфері доступу до публічної інформації. Також у роботі досліджено сучасний стан науково-аналітичного забезпечення адміністра тивного судочинства в цілому та безпосередньо з питань оскарження рішень, дій чи бездіяльності роз порядників публічної інформації. Робиться висновок, що велика частина наукових і науково-практичних праць у зв’язку з постійними змінами національного законодавства нині втратила практичне значення для суб’єктів правозастосування і насамперед для суддів адміністративних судів.

Юрисдикция административных судов по обжалованию решений, действий или бездействия распорядителя публичной информации: история и настоящее. В работе исследованы и раскрыты особенности влияния развития национального законодательства по вопросам обжалования решений, действий или бездеятельности распорядителей публичной информации на состояние защиты прав личности в порядке административного судопроизводства. Констатируется, что нормы административного процессуального права всё время отстают от норм материального и процедурного административного права, что отрицательно сказывается на состоянии судебной защиты прав личности в сфере доступа к публичной информации. Также в работе исследовано современное состояние научно-аналитического обеспечения административного судопроизводства в целом и непосредственно по вопросам обжалования решений, действий или бездеятельности распорядителей публичной информации. Делается вывод, что большая часть научных и научно-практических работ в связи с постоянными изменениями национального законодательства сегодня потеряла практическое значение для субъектов правоприменения и в первую очередь для судей административных судов.

Jurisdiction of administrative courts on appeal of decisions, actions or inactivity of public information administrator: history and nowadays. The paper studies and covers peculiarities of the influence of the development of national legislation on the appeal of decisions, actions or inactivity of public information administrator on the state of human rights protection under administrative procedure. It is stated that the rules of administrative procedure law typically are falling behind the norms of substantive and administrative procedural law adversely affects the state of judicial protection of human rights in the sphere of access to public information. The article also examines the current state of scientific and analytical support of administrative procedure in general and in the context of appealing decisions, actions of inactivity of public information administrator. The author concludes that due to constant changes in the national legislation, a great number of academic and scientific-practical papers has lost its practical value for the subjects of law enforcement and, first of all, for judges of administrative courts.
Сибіга О. М. Юрисдикція адміністративних судів щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядника публічної інформації: історія та сьогодення / О. М. Сибіга // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 82 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 203-210.
Keywords: публічна інформація; судовий захист; адміністративне судочинство; юрисдикція адміністративних судів; публичная информация; судебная защита; административное судопроизводство; юрисдикция административных судов; public information; judicial protection; administrative procedure; jurisdiction of administrative courts