Дослідження інфляційних процесів в Україні за допомогою математико-статистичних методів - Шинкаренко, Л. В.; Шинкаренко, В. М.; Воропай, Н. Л. (Одеса, 2021)
Метою статті є дослідження інфляційних процесів в Україні на підґрунті аналізу динаміки річного індексу споживчих цін. У зв’язку з кризовими явищами в економіці проблема стримування надмірного зростання цін стає найважливішою умовою реалізації соціально-економічної та грошово-кредитної політики держави. Досліджується вплив на зростання індексу споживчих цін наступних макроекономічних показників: обсяг валового внутрішнього продукту, курс гривні по відношенню до долара США, розмір середньої заробітної плати в Україні. Із використанням прикладних пакетів обґрунтовано, що динаміка індексу споживчих цін характеризується випадковою складовою і не може бути апроксимованою елементарними функціями, що залежать лише від часу. За допомогою електронних таблиць MS EXCEL побудовано математичну модель у вигляді множинного рівняння регресії. На підґрунті побудованої моделі доведено, що найбільше впливає на зростання індексу споживчих цін підвищення курсу національної валюти. Результати дослідження можуть бути використані при прогнозуванні річного рівня інфляції на наступний період. Обчислення індексу споживчих цін на 2021 рік на основі побудованої моделі показало статистично надійний результат.
Шинкаренко В. М. Дослідження інфляційних процесів в Україні за допомогою математико-статистичних методів / В. М. Шинкаренко, Л. В. Шинкаренко, Н. Л. Воропай // Науковий вісник Одеського національного економічного університету : зб. наук. пр. / за ред. д. ек. н., професора В. В. Коваленко. – Одеса, 2021. - № 3-4 (280-281). - С. 93 – 99. http://n-visnik.oneu.edu.ua/collections/2021/280-281/pdf/93-99.pdf
Keywords: індекс споживчих цін; множинне рівняння регресії; рівень інфляції