Допінг і корупція: парадоксальна схожість - Стрельцов, Євген Львович; Стрельцов, Евгений Львович; Streltsov, Ievgen Lvovych (Київ : Юрінком-Інтер, 2016)
В останній час у сфері спорту відбуваються події, які, в певній мірі ставлять під сумнів ті проголошенні соціально-високі цілі та необхідні соціальні результати, які покладаються на цю сферу соціального життя. Це: корупційні події у міжнародній футбольній асоціації та допінгові скандали у низці видів спорту, в першу чергу, тенісі, легкій атлетиці та ін. Оцінюючи ці події, можливо виділити декілька груп ознак, які з одного боку поєднують ці та схожі з ними події, а з іншого, у всякому разі, зовнішньо, їх роз’єднують. Об’єднує їх, кажучи суто правовою мовою, так зване «місце» вчинення цих правопорушень. Саме сфера спорту є тим «місцем» де це відбувається. В той же час, є ознаки, у всякому разі, знову кажемо зовнішні, котрі не є однаковими для цих правопорушень. Так, коли ми кажемо про допінгові скандали, то мається на увазі, як відомо, дії пов’язані з прийняттям спортсменами допінгових або інших заборонених медичних препаратів для досягнення відповідних результатів. В той же час, корупційні прояви, у різних своїх формах, мають інші зовнішні ознаки. Але при більш детальному аналізі, можливо виявити ознаки, які не тільки роблять їх схожими, а в певній мірі навіть поєднують їх. На рівні сфери спорту їх, наприклад, поєднує те, що і допінг, і корупція сприяють нечесному досягненню відповідних, більш високих, ніж при об’єктивному змаганні, результатів. В зв’язку з тим, що в сучасних умовах проходить певна комерціалізація професійного спорту, отримання таких результатів дає можливість і на встановлення відповідних суто матеріальних відносин з брендовими компаніями з метою прийняття участі в рекламі цих організацій, що активно відбувається, наприклад, в тенісі. Подальше дослідження цього дає змогу звернути увагу на більш загальні положення, які пов’язують ці події. Людська цивілізація, її постійний розвиток, багато в чому пов’язані з природньою конкуренцію, яка існує між людьми. А у низки суспільно-економічних формацій, в тому числі і у тій, яка зараз домінує у світі, конкуренція визнана однією з основних рушійних сил її функціонування. В свою чергу, конкуренція передбачає використання в першу чергу об’єктивних можливостей людини, організації, суспільства, держави для «перемоги» у конкурентній «боротьбі». Безумовно, і саме поняття «боротьба», і форми здійснення конкуренції кожен раз можуть уточнюватися, але сам зміст цього феномену, якщо звернутися до його змістовного розуміння, означає: об’єктивне змагання, чесне суперництво та ін. Розуміючи це, законодавство розвинутих країн передбачає комплексне правове забезпечення конкуренції практично в усіх сферах суспільного життя. В зв’язку з цим, на нашу думку, і допінг, і корупція є тими реальними протиправними важелями, які найбільш наочно можуть порушити існуючу соціальну конкуренцію в суспільстві. Прийняття допінгових препаратів або корупційні процеси, при усій їх несхожості, насправді, є, по суті, зовнішньо різними проявами, але як представляється, порушують одне з основних положень демократичного розвитку – вільний розвиток людини та її спроможність приймати участь у встановлених конкурентних умовах. Таким чином, основна соціальна шкода від таких дій проявляється не тільки, а за великим рахунком в самих діях і безпосередніх наслідках від них. Вторинні, а можливо і основні наслідки від подібних дій, котрі ми зараз перерахуємо, мають свою, з нашої точки зору, більш значну соціальну-правову негативність. Так, неправова перемога на спортивних змаганнях, яка має не тільки честолюбне задоволення, а й підриває віру в об’єктивність спортивних змагань, можливість досягнення чесної перемоги, додає такому, умовно кажучи, переможцю відповідні грошові бонуси, які порушують встановлені розподільчі відносини та ін. Але, і це саме головне, ці дії посягають на основні права і свободи людини, як найвищу соціальну цінність, які належать їй від народження, а саме: вільне об’єктивне використання знань, умінь та навичок, які вона повинна використовувати для задоволення власних потреб та розвитку суспільства в цілому. Саме в цьому і полягає, на нашу думку, парадокс схожості між цими процесами, вони безпосередньо порушують загальновизнані людські цінності заради яких і розвивається уся розумна людська цивілізація. Якщо такий критерій покласти в основу оцінки не тільки аналізуємих діянь, то можливо вважати що такі порушення не обмежуються формами таких діянь і тільки конкретними сферами соціального життя. Дуже багато діянь у різних сферах суспільного життя посягають саме на вільний, конкурентоспроможний розвиток людини і громадянина.

В последнее время в сфере спорта происходят события, которые, в определенной степени ставят под сомнение те провозглашенные социально-высокие цели и необходимые социальные результаты, которые полагаются на эту сферу социальной жизни. Это, например, коррупционные действия в международной футбольной ассоциации и допинговые скандалы в ряде видов спорта, в первую очередь, теннисе, легкой атлетике и др. Оценивая эти события, можно выделить несколько групп признаков, которые с одной стороны объединяют эти и схожие с ними события, а с другой, во всяком случае, внешне, их разъединяют. Объединяет их, говоря сугубо с правовых позиций, так называемое «место» совершение этих правонарушений. Именно сфера спорта является тем «местом», где это происходит. В то же время, есть признаки, во всяком случае, снова говорим внешние, которые не являются одинаковыми для этих правонарушений. Так, когда мы говорим о допинговых скандалах, то имеется в виду, как известно, действия, связанные с принятием спортсменами допинговых или других запрещенных медицинских препаратов для достижения соответствующих результатов. В то же время, коррупционные проявления в различных своих формах, имеют другие внешние признаки. Но при более детальном анализе, можно обнаружить признаки, которые не только делают их похожими, а в определенной степени даже объединяют их. На уровне сферы спорта их, например, объединяет то, что и допинг, и коррупция способствуют нечестному достижению соответствующих, более высоких, чем при объективном состязании, результатов. В связи с тем, что в современных условиях проходит определенная коммерциализация профессионального спорта, получение таких «нечестных» результатов дает возможность и на установление соответствующих материальных отношений с брендовыми компаниями с целью принятия участия в рекламе этих организаций, что активно происходит, например, в теннисе. Дальнейшее исследование позволяет первоначально обратить внимание на более общие положения, которые связывают эти события. Человеческая цивилизация, ее постоянное развитие, во многом связаны с естественной конкуренцией, которая существует между людьми. А у ряда общественно-экономических формаций, в том числе и в той, которая сейчас доминирует в мире, конкуренция признана одной из основных движущих сил ее функционирования. В свою очередь, конкуренция предполагает использование в первую очередь объективных возможностей человека, организации, общества, государства для «победы» в конкурентной «борьбе». Безусловно, и само понятие «борьба» и формы осуществления конкуренции каждый раз могут уточняться, но само содержание этого феномена, если обратиться к его содержательному пониманию, значит: объективное соревнование, честное соперничество и др. Понимая это, законодательство развитых стран предусматривает комплексное правовое обеспечение конкуренции практически во всех сферах общественной жизни. В связи с этим, а это уже следующий этап в таком анализе, состоит, по нашему мнению, в том, что и допинг, и коррупция являются теми реальными противоправными рычагами, которые наиболее наглядно могут нарушить существующую социальную конкуренцию в обществе. Принятие допинговых препаратов или коррупционные процессы, при всей их непохожести на самом деле есть, по сути, внешне различными проявлениями, но как представляется, «одинаково» нарушают одно из основных положений демократического развития – свободное развитие человека и его способность принимать участие в установленных конкурентных условиях. Таким образом, основной социальной вред от таких действий проявляется не только, а по большому счету и не столько в самих действиях и непосредственных вредных последствий от них. Вторичные, а возможно основные последствия от подобных деяний, которые мы сейчас перечислим, имеют свою, с нашей точки зрения более значительную социально-правовую негативность. Так, неправовая победа на спортивных соревнованиях, которая имеет не только честолюбивое удовольствие, но и подрывает веру в объективность спортивных соревнований, возможность достижения честной победы, добавляет такому, условно говоря, победителю, и соответствующие денежные бонусы, которые нарушают установленные распределительные отношения и др. Но, и это самое главное, эти действия посягают на основные права и свободы человека, как высшей социальной ценности, которые принадлежат ему от рождения, а именно: свободное объективное использование знаний, умений и навыков, которые он должен использовать для удовлетворения собственных потребностей и развития общества в целом. Именно в этом и заключается, по нашему мнению, парадокс сходства между этими процессами, они непосредственно нарушают общепризнанные человеческие ценности, ради которых и развивается вся разумная человеческая цивилизация. Если такой критерий положить в основу оценки не только анализируемых деяний, то можно считать, что такие нарушения не ограничиваются формами таких деяний и только конкретными сферами социальной жизни. Очень многие действия в различных сферах общественной жизни посягают именно на свободное, конкурентоспособное развитие человека и гражданина.

Recently, in the field of sports there have occurred events, which to some extent question the proclaimed high social goals and necessary social benefits entrusted to this sector of social life. These are: corruption in the international football association and a series of doping scandals in sport, especially tennis, athletics and others. Evaluating these events one may identify several groups of features that, on the one hand, combine these and similar events and, on the other, divide them. What unites them is, using purely legal language, the so-called “place” of commission of these offenses, and namely – a field of sports. At the same time, there are signs, at least visible ones, which are not identical. When doping scandals are considered actions related to athletes’ taking doping or other prohibited medications to achieve appropriate results are meant. But corruption in its various forms has another external signs. A more detailed analysis allows revealing features that not only make them look like, and to some extent even combine them. In the area of sports both corruption actions and doping aim at achieving dishonest, higher than the objective, competition results. Due to the fact that under current conditions a certain commercialization of professional sport is being observed, obtaining these results makes it possible to establish purely material relationships with branded companies with the aim to taking part in the advertising campaigns of these organizations, for example, in tennis. Further study of the issue makes it possible to draw attention to the more general provisions that link these occurrences. Human civilization and its continuous development are largely associated with the natural competition that exists between people. And in a number of socio-economic formations, including one that has been dominating in the world today, a competition is recognized as one of the main driving forces behind its operation. In turn, the competition involves the use of, first of all, objective human capabilities, organizations, society and state for getting “a victory” in a competitive “struggle”. Of course, the very concept of a “struggle” and forms of competition may vary, but the genuine meaning of this phenomenon is an objective and a fair competition etc. Based on this, national legislations of the developed countries provide for a comprehensive legal support of the competition in almost all spheres of public life. In this regard, our view is that doping and corruption are the real illegal levers that most clearly can disrupt the existing social competition in society. Adoption of doping substances or ongoing corrupt processes regardless of their dissimilitude, in fact, violate one of the basic provisions of the democratic development – free development of a human being and his ability to participate in the established competitive conditions. We believe that damage caused by the above mentioned actions has negative social and legal consequences. The attainment of an unfair victory in sports gets not only ambitious satisfaction, but also undermines confidence in the objectivity of sports, the possibility of an honest victory, add cash bonuses that violate the established distribution relationships in society etc. And what is more destructive, these actions infringe on the basic rights and freedoms of human beings as the highest social values that belong to them by nature, and namely: free use of objective knowledge and skills for meeting their own needs and the development of a society as a whole. In our opinion, the paradox of similarity between the two processes – doping and corruption – is that both directly violate universally recognized human values, the reasonable human civilization has been developing for. Using this criterion as a basis for the assessment of not only the analyzed acts, allows concluding that such offences are not limited to their forms or to specific areas of their commission. Many unlawful acts in different spheres of public life encroach upon free, competitive development of a human being and a citizen.
Допинг и коррупция: парадоксальное сходство
Doping and Corruption: a Paradoxical Similarity
Стрельцов Є. Допінг і корупція: парадоксальна схожість / Євген Стрельцов // Юридичний Вісник України. – 2016. – 8-14 квіт. – С. 14-15.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; допінг; корупція; правове регулювання; наслідки правопорушень; незаконне збагачення; незаконна рекламна діяльність; конкуренція; порушення основних прав і свобод людини; допинг; коррупция; правовое регулирование; последствия правонарушений; незаконное обогащение; незаконная рекламная деятельность; конкуренция; нарушение основных прав и свобод человека; doping; corruption; legal regulation; consequences of crime; illicit enrichment; illegal advertising; competition; violation of the basic human rights and freedoms