Психологічні механізми стійкості лідера в умовах суспільної кризи - Павзюк, Анатолій Анатолійович; Павзюк, А. А. (Одеса : Фенікс, 2026)
Суспільна криза змінює не лише зовнішні умови діяльності організацій, а й саму психологічну природу лідерства. У періоди нестабільності керівник уже не може залишатися лише організатором робочих процесів, оскільки група очікує від нього значно більшого: здатності утримувати внутрішню рівновагу, знижувати рівень колективної тривоги, підтримувати довіру, пояснювати зміст складних подій та спрямовувати спільну діяльність у напрямі збереження цілісності колективу. Саме тому сьогодні проблема психологічних механізмів стійкості лідера набуває особливого значення, оскільки від неї залежить не тільки ефективність прийняття рішень, а й морально-психологічний стан групи, її здатність до адаптації та збереження функціональності в умовах тривалого стресу.
Павзюк А. А. Психологічні механізми стійкості лідера в умовах суспільної кризи. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 417-420 . URL: https://doi.org/10.32837/11300.33227
Keywords: лідерство; психологічна стійкість; резильєнтність; кризова комунікація; емоційна саморегуляція; командоутворення; управлінська адаптивність; суспільна криза; leadership; psychological stability; resilience; crisis communication; emotional selfregulation; team building; managerial adaptability; social crisis