Визнання усиновлення дітей-громадян України іноземними громадянами недійсним: підстави та правові наслідки - Журило, Сергій Сергійович; Журило, Сергей Сергеевич; Zhurylo, Sergii S. (My University, 2017)
Стаття присвячена аналізу такої підстави припинення усиновлення дітейгромадян України іноземними громадянами, як визнання його недійсним, правовим наслідкам такого визнання, враховуючи особливості іноземного усиновлення. Зокрема, проаналізовані норми українського законодавства, судової практики, які стосуються даного питання. Наголошено на необхідності злагодженої роботи всіх служб, установ та організацій, на які покладені обов’язки захисту прав і свобод усиновлених дітей (відповідної консульської установи чи дипломатичного представництва України, органів опіки та піклування, служби у справах дітей, органів ДРАЦСу тощо).

Статья посвящена анализу такого основания прекращения усыновления детей-граждан Украины иностранными гражданами, как признание его недействительным, правовым последствиям такого признания, учитывая особенности иностранного усыновления. В частности, проанализированы нормы украинского законодательства, судебной практики, касающихся данного вопроса. Отмечена необходимость слаженной работы всех служб, учреждений и организаций, на которые возложены обязанности по защите прав и свобод усыновленных детей (соответствующего консульского учреждения или дипломатического представительства Украины, органов опеки и попечительства, службы по делам детей, органов РАГСа и т.д.).

The article is devoted to analysis of such ground for termination of adoption of childrencitizens of Ukraine by foreign citizens, as invalidation of adoption, the legal consequences of it, taking into account characteristics of foreign adoptions. In particular, the article analyses the norms of Ukrainian legislation, judicial practice that relate to this issue. The necessity of coordinated work of all services, agencies and organisations responsible for the protection of the rights and freedoms of adopted children (the relevant consular office or diplomatic mission of Ukraine, agencies of guardianship, services for children, SRACS bodies etc.) is stated.
Журило С. С. Визнання усиновлення дітей-громадян України іноземними громадянами недійсним: підстави та правові наслідки / С. С. Журило // Часопис цивілістики. – 2017. – Вип. 22. – С. 56-59.
Keywords: усиновлення; дитина; усиновлювач; усиновлений; визнання усиновлення недійсним; усыновление; ребенок; усыновитель; усыновленный; признания усыновления недействительным; adoption; child; adopter; adoptee; invalidation of adoption