Ювенальний правовий статус - Крестовська, Наталія Миколаївна; Крестовская, Наталья Николаевна; Krestovskaja, Natal'ja (My University, 2009)
У статті подається авторська дефініція та структура ювенального правового статусу (правового статусу дитини). На думку автора, він постає як динамічна система вираже- них у цінностях природного права та нормах позитивного права, гарантованих суспільством і державою суб'єктивних юридичних прав, обов'язків і відповідальностей особливого суб'єкта права — дитини. Структура ювенального правового статусу включає ювенальну правоздатність, дієздатність та деліктоздатність в їх динаміці; громадянство (безгромадянство, поліпатризм) дитини; природні та позитивні права в свободи дитини; обов'язки та відповідальності дитини; суспільні та державні гарантії реалізації прав та обов'язків дитини. Виокремлюються субстатуси дітей, які перебувають у несприятливих умовах або екстремальних ситуаціях. The author definition and structure of juvenile legal status (legal status of a child) is given in the article. In author's opinion, it is a dynamic system of legal rights, duties and responsibilities of a special legal subject (the child) expressed in the values of natural law and norms of positive law and assured by society and state. The structure of juvenile legal status includes a juvenile legal capacity and capability in their dynamics; citizenship (absence of citizenship, dual citizenship) of the child; natural and positive rights and freedoms of the child; duties and responsibility of the child; public and state guarantees of realization of children's rights and duties. Substatuses of children in unfavorable conditions or extreme situations are selected.
Крестовська Н. М. Ювенальний правовий статус / Н. М. Крестовська // Наукові праці Одеської національної юридичної академії / голов. ред. С. В. Ківалов ; МОН України, ОНЮА. - Одеса : Юрид. л-ра, 2009. - Т. 8. - С. 278-284.
Keywords: дитина; ювенальний правовий статус; структура правового статусу дитини; права дитини; обов'язки дитини; відповідальність дитини; діти, які перебувають у несприятливих умовах або екстремальних ситуаціях; ребенок; ювенальный правовой статус; структура правового статуса ребенка; права ребенка; обязанности ребенка; ответственность ребенка; дети, находящиеся в неблагоприятных условиях и экстремальных ситуациях; child; juvenile legal status; structure of legal status of the child; rights of the child; duties of the child; responsibility of the child; children in unfavorable conditions or extreme situations