Особенности международной правосубъектности Святого престола - Шепетенко , Л. А.; Sheptenko, L. A. (Одеса : Фенікс, 2012)
Автор статті вважає, що неурядові організації діють у сфері, що представляє міжнародний інтерес, який не пов’язаний з інтересом окремої особи, групи осіб чи ситуації у конкретній державі. Засновниками цих інституцій виступають релігійні, професійні громадські організації, бізнес-групи, приватні особи. МНУО мають статус юридичної особи та дотримуються основних принципів міжнародного права, закріплених у Статуті ООН. Неурядові організації можуть бути складовою неформалізованих міжнародних суспільних рухів – екологічного, правозахисного, молодіжного, жіночого, національно-визвольного, антивоєнного тощо.
Шептенко Л. А. Особенности международной правосубъектности Святого престола / Л. А. Шептенко // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 121-124.
Keywords: международная правосубъектность Святого престола; international legal personality of the Holy See; міжнародна правосуб'єктність Святого престолу; міжнародні неурядові організації; международные неправительственные организации; international non-governmental organizations; особенности международной правосубъектности религиозно-территориальных образований; particularly the international legal personality of religious and territorial entities; особливості міжнародної правосуб'єктності релігійно-територіальних утворень; самостоятельный субъект международного права, но имеющий определенные особенности; самостійний суб'єкт міжнародного права, але має певні особливості; independent subject of international law, but having certain features