Використання штучного інтелекту в судово-експертній діяльності: виклики для кримінального процесу - Лукащук, Каріна; Lukashchuk, Karina (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
В роботі розглядається використання штучного інтелекту в судовоекспертній діяльності, підкреслюючи його потенціал у підвищенні ефективності кримінальних розслідувань та забезпеченні обʼєктивності доказів. Водночас автори зазначають виклики, зокрема правові, етичні та технічні труднощі, що виникають при інтеграції ШІ у кримінальний процес, такі питання як достовірності висновків, прозорості алгоритмів та правова невизначеність. Для успішного впровадження ШІ необхідне розроблення чітких стандартів, правового регулювання та підвищення кваліфікації фахівців. The paper examines the use of artificial intelligence in forensic activities, emphasizing its potential to increase the efficiency of criminal investigations and ensure the objectivity of evidence. At the same time, the authors note the challenges, in particular, legal, ethical and technical difficulties that arise when integrating AI into the criminal process, such as issues of the reliability of conclusions, transparency of algorithms and legal uncertainty. For the successful implementation of AI, it is necessary to develop clear standards, legal regulation and advanced training of specialists.
Use of artificial intelligence in forensic activities: challenges for criminal process
Лукащук К. Використання штучного інтелекту в судово-експертній діяльності: виклики для кримінального процесу / К. Лукащук // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 336-339. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31198
Keywords: штучний інтелект; судово-експертна діяльність; кримінальний процес; автоматизація; прогнозування злочинів; алгоритми машинного навчання; прозорість алгоритмів; етичні аспекти; правова регуляція; цифрові докази; справедливий суд; artificial intelligence; forensic activities; criminal process; automation; crime prediction; machine learning algorithms; transparency of algorithms; ethical aspects; legal regulation; digital evidence; fair trial