Сер Френсіс Бекон і зіткнення двох систем права - Шевцов, С. П.; Шевцов, Сергій Павлович; Shevtsov, Serhii P. (Одеса, 2021)
У статті розглядаються обставини звинувачення та відставки Френсіса Бекона з посади лорда-канцлера в 1621 році. Автор указує, що до початку XVII століття в Англії співіснували паралельно дві правові системи, які абсолютно відрізняються за нормами і процедура- ми, а також історією становлення, – загальне право і право справедливості. Наведено стислий опис історії формування обох систем і їх загальні характеристики. Початок загального права історики відносять до XI століття, право справедливості виникає в XIV столітті. Формування загального права визначено створенням обмеженої кількості конкретних приписів, кожному з яких відповідає своя процедура. Право справедливості отримує оформлення значно пізніше, у її основі лежить вільне рішення лорда-канцлера. Історики права Англії розходяться в оцінках права справедливості та її ролі у формуванні сучасного англійського права. Цю відмінність оцінок автор статті вважає показовою. Кожна із систем прагнула зайняти чільне становище в Англії. Головним інститутом права справедливості був Канцлерський суд до свого скасування в 1873 році. На початок XVII століття випало кілька конфліктів між судами, у яких королівським указом пріоритет віддав праву справедливості. Особливе значення мало справа графа Оксфорда, саме за його результатами дві правові системи прийшли в повну суперечність і знадобилося втручання короля для вирішення конфлікту. Коротко викладається сюжет справи графа Оксфорда та перебіг конфлікту між судом загального права та права справедливості у зв’язку з нею. Відзначається та роль, яку в цій справі відіграв Френсіс Бекон і його супротивник – суддя загального права Едвард Кок. Це був час певної правової кризи в Англії, посиленого зростанням абсолютизму королівської влади, корупції та зловживання серед знаті, королівського двору й чиновників. Проте прибічники загального права як найпоширенішого й давнішого домоглися відставки Френсіса Бекона з посади лорда-канцлера, чим забезпечили відносну рівновагу правових систем. Ця справа значним чином визначила долю політичної кар’єри Френсіса Бекона.

The article examines the circumstances of the indictment and resignation of Francis Bacon from the post of Lord Chancellor in 1621. The author points out that by the beginning of the 17th century in England, two legal systems coexisted in parallel, completely different in norms and procedures, as well as in the history of formation: common law and Equity. The author of the article gives a brief description of the history of the formation of both systems and their general characteristics. Historians attribute the beginning of common law to the 11th century, Equity arises in the 14th. The formation of common law is determined by the creation of a limited number of specific regulations, each of which has its own procedure. The right to justice receives registration much later, it is based on the free decision of the Lord Chancellor. Law historians in England disagree about Equity and its role in shaping modern English law. Each of the systems sought to occupy a dominant position in England. The main institution of Equity was the Chancellor's Court before its abolition in 1873. At the beginning of the 17th century, there were several conflicts between the courts, as a result of which a royal decree gave priority to the right of justice. Of particular importance was the Earl of Oxford's case, it was as a result of its results that the two legal systems came into complete conflict and the intervention of the king was required to resolve the conflict. The article summarizes the plot of the case of the Earl of Oxford and the course of the conflict between the court of common law and the law of justice in connection with it. The role played in this case by Francis Bacon and his opponent, common law judge Edward Cock, is noted. This was the time of a certain legal crisis in England, exacerbated by the growth of the absolutism of the royal power, corruption and abuse among the nobility, the royal court and officials. Nevertheless, supporters of the common law, as the most widespread and more ancient, achieved the resignation of Francis Bacon from the post of Lord Chancellor, which ensured a relative balance of legal systems. This case significantly determined the fate of Francis Bacon's political career.
Шевцов С. П. Сер Френсіс Бекон і зіткнення двох систем права / С. П. Шевцов // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 32. - С. 126-132. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i32.1043
Keywords: історія права; англійське право; загальне право; право справедливості; правова система; норма; принцип; суддя; канцлер; процедура; юстиція; history of law; English law; common law; Equity; system of law; norm; principle; judge; chancellor; procedure; justice; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects