«ІТ-правовідносини» і загальна категорія правовідносин: до проблеми співвідношення - Харитонов, Євген Олегович; Харитонов, Евгений Олегович; Kharytonov, Yevhen O.; Харитонова, Олена Іванівна; Харитонова, Елена Ивановна; Kharytonova, Olena I. (My University, 2017)
У статті досліджується «ІТправовідносини» та їх співвідношення із загальною категорією «правовідносини». Доводиться, що при характеристиці «ІТ-правовідносини» має враховуватись поділ правовідносини на: відносини приватного та публічного права, регулятивні та охоронні тощо. При аналізі «ІТ-правовідносин», у першу чергу, мають бути визначені їх властивості з урахуванням того, що вони належать до сфери приватного права. Крім того, необхідно враховувати, що «ІТправовідносини» за своєю сутністю є регулятивними правовідносинами.

В статье исследуется «ИТ-правоотношения» и их соотношение с общей категорией «правоотношения». Доказывается, что при характеристике «ИТ-правоотношений» должно учитываться разделение правоотношения на: отношения частного и публичного права, регулятивные и охранительные и тому подобное. При анализе «ИТ-правоотношений», в первую очередь, должны быть определены их свойства с учетом того, что они относятся к сфере частного права. Кроме того, необходимо учитывать, что «ИТ-правоотношения» по своей сути является регулятивными правоотношениями.

The article investigates “IT legal relationships” and their correlation with the general category of “legal relationship”. It is proved that the characteristic of the “ITrelationship” should take into account the division of legal relationship son relations of private and public law, regulatory and enforcement relations, and the like. When analyzing “ITrelations”, their properties should be defined in the first place, considering the fact that they belong to the sphere of private law. It is also should be taken into account that “IT legal relationships” are inherently regulatory legal relations.
Харитонов Є. О. «ІТ-правовідносини» і загальна категорія правовідносин: до проблеми співвідношення / Є. О. Харитонов, О. І. Харитонова // Часопис цивілістики. – 2017. – Вип. 24. – С. 87-92.
Keywords: ІТ-право; ІТ-правовідносини; цивільне право; інтернет-правовідносини; ИТ-право; ИТ-правоотношения; гражданское право; интернет-правоотношения; IT-law; IT-legal relationships; civil law; Internet relationships