Специфіка соціально-філософського аналізу арабського світу в аспекті глобалізаційних практик - Ель Гуессаб, Карім; Эль Гуэссаб, Карим; El Guessab, Karim (My University, 2017)
У статті проведено теоретичний аналіз сутності глобалізації, а також констатовано збереження традиційного впливу ісламу на всю систему політичних, соціокультурних, життєвих цінностей арабів. Дослідження цих факторів є досить актуальним завданням, що дає змогу сформувати конструктивне бачення процесів, які відбуваються в арабському світі. Під впливом глобалізації зростає інтенсивність зовнішніх впливів. Те, що відбувається в арабських країнах, є частиною глобального, глибинного процесу світової перебудови. Сучасна цивілізаційна інваріантність дає можливість говорити про початок дефрагментації самої глобальної системної культури – посилення окремих її складових (традиції, наприклад) в одних цивілізаційних типах і ослаблення – в інших. Цей висновок дає змогу зрозуміти логіку сучасного етапу культурно-історичного процесу глобалізації, пояснити значення цивілізаційних відмінностей, побачити сенс у співіснуванні різних соціокультурних парадигм. Описуються факти негативного впливу глобалізації на руйнування єдності арабів, до чого призводить сукупність факторів, що суперечать подальшому розвитку й існуванню глобалізації в теперішньому вигляді.

В статье проведен теоретический анализ сущности глобализации, а также констатировано сохранение традиционного влияния ислама на всю систему политических, социокультурных, жизненных ценностей арабов. Исследование этих факторов представляется весьма актуальной задачей, что позволяет сформировать конструктивное видение процессов, происходящих в арабском мире. Под влиянием глобализации возрастает интенсивность внешних влияний и воздействий. То, что происходит в арабских странах, является частью глобального, глубинного процесса мировой перестройки. Современная цивилизационная инвариантность позволяет говорить о начале дефрагментации самой глобальной системы культуры – усилении отдельных ее составляющих (традиции, например) в одних цивилизационных типах и ослаблении – в других. Данный вывод позволяет понять логику современного этапа культурно-исторического процесса глобализации, объяснить значение цивилизационных различий, увидеть смысл в сосуществовании различных социокультурных парадигм. Описываются факты негативного влияния глобализации на разрушение единства арабов, к чему приводит совокупность факторов, противоречащих дальнейшему развитию и существованию глобализации в настоящем виде.

In the article the theoretical analysis of the nature of globalization, as well as the preservation of the traditional influence of Islam on the entire system of political, socio-cultural values in life of the Arabs. The study of these factors is very urgent task that allows you to create a constructive vision of the processes taking place in the Arab world. At the same time under the influence of globalization is increasing the intensity of external influences and impacts. What is happening in the Arab countries is part of a global, in-depth process of global restructuring. Modern civilization invariance allows us to speak about the beginning of the defragmentation most global cultural system – strengthening of its individual components (traditions, for example) in certain types of civilization and weakening others. This finding allows us to understand the logic of the current stage of cultural-historical process of globalization, explain the significance of civilizational differences, to see the meaning of the coexistence of the different socio-cultural paradigms, as the author describes the facts the negative impact of globalization on the destruction of the unity of the Arabs, and the resulting combination of factors, contrary to the further development and globalization of the existence of in its present form.
Ель Гуессаб К. Специфіка соціально-філософського аналізу арабського світу в аспекті глобалізаційних практик / К. Ель Гуессаб // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 49-52.
Keywords: арабський світ; глобалізація; іслам; культура; ідентичність; арабский мир; глобализация; ислам; культура; идентичность; The Arab world; globalization; Islam; culture and identity