Порушення морально-етичних норм, як підстава дисциплінарної відповідальності державних службовців Російської імперії XVIII – поч. ХХ ст - Якименко, Іван Васильович; Якименко, І. В.; Якименко, Иван Васильевич; Yakymenko, Ivan V. (Одеса: Фенікс, 2018)
У запропонованій статті досліджується проблема дисциплінарної відповідальності державних службовців за порушення морально-етичних норм в дореволюційному праві Російської імперії у XVIII – на початку ХХ ст. Проаналізовано стан дотримання дореволюційними чиновниками морально-етичних норм у професійному середовищі та побуті, зроблено висновок про їх чисельні порушення. Виконано аналіз стану нормативно-правового регулювання морально-етичних вимог до дореволюційних державних службовців та охарактеризовано основні підстави притягнення їх до дисциплінарної відповідальності за порушення морально-етичних норм.

В предлагаемой статье исследуется проблема дисциплинарной ответственности государственных служащих за нарушение морально-этических норм в дореволюционном праве Российской империи в XVIII - начале ХХ в. Проанализировано состояние соблюдения дореволюционными чиновниками морально-этических норм в профессиональной среде и быту, сделан вывод об их многочисленные нарушения. Выполнен анализ нормативно-правового регулирования морально-этических требований к дореволюционным государственным служащим и охарактеризованы основные основания привлечения к дисциплинарной ответственности за нарушение морально-этических норм.

The article studies the problem of the disciplinary responsibility of civil servants for violation of moral and ethical standards in the pre-revolutionary law of the Russian Empire of the 18th – early 20th century. The article analyzes the compliance by pre-revolutionary bureaucrats with moral and ethical standards in the professional environment and everyday life and makes a conclusion about their numerous violations. The analysis of legal regulation of moral and ethical requirements for pre-Revolutionary civil servants is carried out, and the grounds for disciplinary action for violation of moral and ethical standards are described.
Якименко І. В. Порушення морально-етичних норм, як підстава дисциплінарної відповідальності державних службовців Російської імперії XVIII – поч. ХХ ст / І. В. Якименко // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2018. – Вип. 62. – С. 165-173.
Keywords: порушення правил професійної етики; обов'язки державних службовців; дисциплінарна відповідальність; державний службовець; дисциплінарний проступок; нарушение правил профессиональной этики; обязанности государственных служащих; дисциплинарная отвественность; государственный служащий; дисциплинарный проступок; professional ethics violation; duties of civil servants; disciplinary liability; civil servants; disciplinary offense; malfeasance; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE