Психологічні характеристики військовослужбовців зенітно-ракетних військ : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Воловик, Яна Олександрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Зенітно-ракетні війська Повітряних Сил Збройних Сил України відіграють одну з ключових ролей під час ведення бойових дій сьогодення. Тому актуальність розгляду психологічних характеристик військовослужбовців зенітно-ракетних військ не викликає сумніву. Діяльність військовослужбовців Повітряних сил характеризується значними не лише фізичними, а й психологічними навантаженнями, особливо в період ведення бойових дій. Тиск відповідальності за прийняття відповідних бойових рішень, навантаження у зв’язку з обробкою великої кількості інформації, яка змінюється щосекунди, емоційний тиск, пов’язаний з обмеженням часу на реагування ситуації – все це потребує наявності не аби яких психологічних характеристик. Метою дослідження є розробка рекомендацій щодо розвитку психологічних характеристик військовослужбовців зенітно-ракетних військ. Об’єктом дослідження є психічні новоутворення особистості військовослужбовців. Предметом дослідження є психологічні характеристики військовослужбовців зенітно-ракетних військ. Рекомендовано при роботі з розвитку психологічних характеристик військовослужбовців зенітно-ракетних військ. Розроблені рекомендації спрямовані не тільки на розвиток фізичних навичок, але й на підвищення рівнів критичного мислення, мотивації до службово-бойової діяльності, стресостійкості, емоційно-вольової стійкості, вмінь брати відповідальність за прийняття рішень, усвідомлення власної військово-професійної майстерності. Врахування індивідуальних особливостей військовослужбовців, таких як вік, стать, освіта, вид служби є критично важливим у процесі впровадження розроблених рекомендацій. The anti-aircraft missile forces of the Air Force of the Armed Forces of Ukraine play one of the key roles in conducting modern combat operations. Therefore, the relevance of considering the psychological characteristics of military men of the anti-aircraft missile forces is beyond doubt. The activities of Air Force military men are characterized by not only significant physical but also psychological strain, especially during military action operations. The pressure of responsibility for making appropriate combat decisions, the exertion connected with processing a large amount of information that changes every second, the emotional pressure associated with the limited time to respond to the situation – all this requires the availability of certain psychological characteristics. The purpose of the research is to work out recommendations for the development of psychological characteristics of military men of the anti-aircraft missile forces. The object of the research is mental neoplasms of the personality of military men. The subject of the research is psychological characteristics of military men of the anti-aircraft missile forces. It is recommended when working on the development of psychological characteristics of military men of the anti-aircraft missile forces. The formulated recommendations are aimed not only at the development of physical skills, but also at increasing the levels of critical thinking, motivation for service and combat activities, stress resistance, emotional and volitional stability, the ability to take responsibility for decision-making, and awareness of one’s own military and professional mastery. Taking into account the individual characteristics of military men, such as their age, gender, education, and type of service is critically important in the process of implementing the developed recommendations.
Воловик Я. О. Психологічні характеристики військовослужбовців зенітно-ракетних військ : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Я. О. Воловик. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 60 с.
Keywords: психологічні характеристики; військовослужбовці; зенітно-ракетні війська; psychological characteristics; military men; anti-aircraft missile forces