Запобігання корупції в Україні крізь призму медіа: формування антикорупційного дискурсу як превентивний захід - Походєєва, Віолета Євгенівна; Походєєва, В. Є.; Походеева, Виолета Евгеньевна; Pokhodieieva, Violeta Ye. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021)
У статті розглянуто сутність та поняття превентивних заходів щодо запобігання корупції, їх реалізацію в Україні; досліджено дискурс сучасних медіаресурсів щодо корупції в Україні. Корупція в Україні є перешкодою для ефективного функціонування політичних реформ. Безперечно, варто враховувати перехідний стан сучасного українського суспільства, який створює як можливості для відкритості політики, так і складнощі впровадження заходів запобігання корупції. Статистичне дослідження щодо індексу сприйняття корупції показує не надто позитивний рейтинг України, що змушує задуматися про важливість упровадження превентивних заходів із запобігання корупції, а опитування міжнародних агенств свідчать про зневіру українців у боротьбі з корупцією. Всі ці факти, безсумнівно, створюють резонанс на шпальтах рейтингових медіаресурсів. У свідомості громадськості за допомогою медіа формується думка, що корупція не наносить шкоди суспільству, тому окремі громадяни можуть вибирати корупційні шляхи вирішення повсякденних проблем. Потрібно подолати стереотип толерантності щодо корупції. Масштабність корупції та несформованість антикорупційного дискурсу діє на окрему особистість як певна норма. Деякі вчені стверджують, що в Україні представлена особлива корупція – кризового типу, яка вражає як державу, так і медіа та громадянське суспільство. Це одна з головних проблем реалізації антикорупційної стратегії в нашій державі. З одного боку, корупція – це принизливе, аморальне і протиправне явище, з іншого – у медіа так і не сформовано антикорупційний дискурс. Щоб досягти ефективного результату в запобіганні корупції, культуру корупційних впливів має витіснити культура ефективної співпраці громадян та держави і велика суспільна відповідальність. Багато українців готові до змін та прагнуть змінюватися. Щоби здійснити перехід від корумпованої держави до такої, де громадськість не часто стикається з корупцією, потрібна широка дискусія як основа антикорупційного дискурсу.

В статье рассмотрены сущность и понятие превентивных мер по предотвращению коррупции, их реализация в Украине; исследовано дискурс современных медиаресурсов о коррупции в Украине. Коррупция в Украине является препятствием для эффективного функционирования политических реформ. Бесспорно, следует учитывать как переходное состояние современного украинского общества, которое создает как возможности для открытости политики, так и сложности внедрения мер предотвращения коррупции. Статистическое исследование по индексу восприятия коррупции показывает не слишком положительный рейтинг Украины, что заставляет задуматься о важности внедрения превентивных мер по предотвращению коррупции, а опросы международных агентств свидетельствуют о разочаровании украинцев в борьбе с коррупцией. Все эти факты, несомненно, создают резонанс на страницах рейтинговых медиаресурсов. В сознании общественности с помощью медиа формируется мнение, что коррупция не наносит вреда обществу, поэтому отдельные граждане могут выбирать коррупционные пути решения повседневных проблем. Нужно преодолеть стереотип толерантности по коррупции. Масштабность коррупции и несформированность антикоррупционного дискурса действует на отдельную личность как определенная норма. Некоторые ученые утверждают, что в Украине представлена ​​особая коррупция - кризисного типа, которая поражает как государство, так и медиа, и гражданское общество. Это одна из главных проблем реализации антикоррупционной стратегии в нашем государстве. С одной стороны, коррупция - это унизительное, аморальное и противоправное явление, с другой - в медиа так и не сформирован антикоррупционный дискурс. Чтобы достичь эффективного результата в предотвращении коррупции, культуру коррупционных действий должна вытеснить культура эффективного сотрудничества граждан и государства и большая общественная ответственность. Многие украинцы готовы к изменениям и стремятся меняться. Чтобы осуществить переход от коррумпированного государства к такому, где общественность не часто сталкивается с коррупцией, нужна широкая дискуссия как основа антикоррупционного дискурса.

The article considers the essence and concept of preventive measures to prevent corruption, their implementation in Ukraine; the discourse of modern top media resources on corruption in Ukraine is studied. Corruption in Ukraine is an obstacle to the effective functioning of political reforms. Undoubtedly, it is necessary to take into account the transitional state of modern Ukrainian society, which on the one hand creates both opportunities for open policy and the complexity of implementing measures to prevent corruption.The statistical study presented in the article with the Corruption Perceptions Index shows that Ukraine's rating is not very positive, which makes us think about the importance of implementing preventive measures to prevent corruption, and surveys of international agencies show Ukrainians' despair in the fight against corruption. All these facts, of course, resonate in the columns of rated media resources.In the minds of the public, with the help of the media, the opinion is formed that corruption does not harm society, so some citizens can choose corrupt ways to solve everyday problems. The stereotype of tolerance towards corruption needs to be overcome. The scale of corruption and the lack of anti-corruption discourse act on the individual as a certain norm. Some scholars claim that there is a special corruption in Ukraine – a crisis type that affects both the state and the media and civil society. This is one of the main problems in implementing the anti-corruption strategy in our country. On the one hand, corruption is a humiliating, immoral and illegal phenomenon, on the other hand, the media has not formed an anti-corruption discourse.To achieve an effective result in the prevention of corruption, the culture of corrupt influences must be supplanted by the culture of effective cooperation between citizens and the state, and great social responsibility. Many Ukrainians are ready for change and strive to change. The transition from a corrupt state to one where the public does not often encounter corruption requires a broad debate as the basis of anti-corruption discourse operation between citizens and the state, and great social responsibility.
Походєєва В. Є. Запобігання корупції в Україні крізь призму медіа: формування антикорупційного дискурсу як превентивний захід / В. Є. Походєєва // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 67. – С. 96-100.
Keywords: запобігання корупції; дискурс; корупція; інформаційне суспільство; превентивні заходи; предотвращение коррупции; дискурс; коррупция; информационное общество; превентивные меры; prevention of corruption; discourse; corruption; information society; preventive measures; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science