Судовий захист у розумінні нового Закону України «Про судовий збір» - Тріпульський, Г. Я.; Трипульский, Г. Я.; Tripulskii, G. Y. (Одеса : Юрид. л-ра, 2012)
Стаття присвячена дослідженню впливу Закону України «Про судовий збір» на доступ людей та громадян до правосуддя. В статті проводиться порівняльний аналіз Декрету КМУ «Про державне мито» та ЗУ «Про судовий збір» стосовно розміру ставок «плати за правосуддя», підстав сплати судового збору та осіб, яким надаються пільги щодо сплати останнього. Широкій критиці піддається віднесення спорів з приводу визнання протиправним та скасування рішення суб'єкта владних повноважень до спорів майнового характеру, як наслідок помилкового трактування Вищим адміністративним судом України рішення ЄСПЛ у справі «Щокін проти України».
Тріпульський Г. Я. Судовий захист у розумінні нового Закону України «Про судовий збір» / Г. Я. Тріпульский // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), В. М. Дрьомін (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОНмолодьспорт України, НУ «ОЮА». – Одеса : Юрид. л-ра, 2012. – Вип. 66. - С. 382-388.
Keywords: Закон України «Про судовий збір»; новели судового збору; проблемні питання судового збору; ставки судового збору; майновий характер адміністративних спорів; «Щокін проти України»; Закон Украины «О судебном сборе»; новеллы судебного сбора; проблемные вопросы судебного сбора; ставки судебного сбора; имущественный характер административных споров; «Щокин против Украины»; The Law «On Court Fees»; new in court fees; court fees issues; rates of court fees; property nature of administrative disputes; «Shchokin v. Ukraine»