Детермінанти вчинення службової недбалості - Ступа, Віктор Федосійович; Ступа, В. Ф.; Ступа, Виктор Федосеевич; Stupa, Viktor F. (Одеса : Гельветика, 2019)
У статті розглянуто різні точки зору на причини й умови, що зумовлюють службову недбалість, та проаналізовано науково-обґрунтовані заходи, які б сприяли успішній боротьбі із цим негативним соціально-правовим явищем, скоротили б його поширеність і постійно сприяли його подоланню. У статті з’ясовано негативне ставлення до права та закону, що лежить в основі службової недбалості, а правова неврегульованість здійснення системного контролю за діяльністю службових осіб, вибірковий підхід до застосування правових норм надають широкі можливості порушувати закони і діяти всупереч йому. Такі причини говорять про необхідність забезпечення суворого контролю за законністю в діяльності службових осіб різних рівнів. Висновок, зроблений у статті, свідчить, що неналежне виконання своїх службових обов’язків працівниками органів внутрішніх справ, державної фіскальної служби, фіскальних органів, прокуратури та суду в останні роки призвело до масових порушень прав конкретних осіб, підірвало авторитет правоохоронних та контролюючих органів і судову систему в цілому.На наш погляд, деякі з умов роботи службової особи можуть певною мірою впливати на вибір його поведінки, проте саме рішення діяти всупереч нормам закону не є єдиним рішенням ситуації, що склалась. Вивчення кримінологічних аспектів організаційно-управлінської діяльності дає нам підстави вважати, що службова недбалість в основному відбувається через наявні особисті недоліки службових осіб та їх негативні методи управління.Нам видається, що тотальна безкарність за вчинення службової недбалості є однією з найважливіших умов, що сприяють її вчиненню. Проте із-за лояльного ставлення такі особи піддавалися заходам дисциплінарного впливу, що певною чином могло негативно вплинути на моральну і правову свідомість як самих порушників, так і інших працівників, які знали про їхні службові правопорушення.

В статье рассмотрены различные точки зрения на причины и условия, обусловливающие служебную халатность, и проанализированы научно-обоснованные меры, которые бы способствовали успешной борьбе с этим негативным социально-правовым явлением, сократили бы его распространенность и постоянно способствовали его преодолению. В статье выяснено негативное отношение к праву и закону, лежащее в основе служебной халатности, а правовая неурегулированность осуществления системного контроля за деятельностью должностных лиц, избирательный подход к применению правовых норм предоставляют широкие возможности нарушать законы и действовать вопреки ему. Такие причины говорят о необходимости обеспечения строгого контроля за законностью в деятельности должностных лиц различных уровней. Вывод, сделанный в статье, свидетельствует, что ненадлежащее исполнение своих служебных обязанностей работниками органов внутренних дел, государственной фискальной службы, фискальных органов, прокуратуры и суда в последние годы привело к массовым нарушениям прав конкретных лиц, подорвало авторитет правоохранительных и контролирующих органов и судебную систему в целом. На наш взгляд, некоторые из условий работы должностного лица могут в определенной степени влиять на выбор его поведения, однако само решение действовать вопреки нормам закона не является единственным решением сложившейся ситуации. Изучение криминологических аспектов организационно-управленческой деятельности дает нам основания считать, что служебная халатность в основном происходит из-за имеющихся личных недостатков служебных лиц и их негативных методов управления. Нам представляется, что тотальная безнаказанность за совершение служебной халатности является одним из самых важных условий, способствующих ее совершению. Однако из-за лояльного отношения такие лица подвергались мерам дисциплинарного воздействия, что определенным образом могло негативно повлиять на моральное и правовое сознание как самих нарушителей, так и других работников, которые знали об их служебных правонарушениях.

The article looks at different perspectives on the causes and conditions that cause official negligence and analyzes scientifically sound measures that would contribute to the successful fight against this negative socio-legal phenomenon, reduce its prevalence and constantly contribute to its overcoming. The article undoubtedly clarifies that the negative attitude to the law and the law, which is the basis of official negligence, and the legal non-regulation of the systematic control over the activities of officials, the selective approach to the application of legal norms, give wide opportunities to violate the law and act against it. Such reasons indicate the need to ensure strict control of legality in the activities of officials of different levels.The conclusion made in the article shows that the improper performance of their official duties by employees of law-enforcement bodies, state fiscal service, fiscal authorities, prosecutor’s office and the court in recent years has led to mass violations of the rights of individuals, undermined the authority of law enforcement and regulatory bodies and the judiciary as a whole. In our opinion, some of the conditions of work of an official may to some extent influence the choice of his behavior, but the decision to act contrary to the rules of law is not the only solution to the current situation. Studying the criminological aspects of organizational and managerial activity gives us reason to believe that official negligence is mainly due to the existing personal shortcomings in the officials and their negative management methods. It seems to us that total impunity for committing office negligence is one of the most important conditions contributing to its perpetration. However, because of their loyalty, such individuals were subject to disciplinary action, which could in some way adversely affect the moral and legal consciousness of both the offenders themselves and other employees who knew about their offenses.
Ступа В. Ф. Детермінанти вчинення службової недбалості / В. Ф. Ступа // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 83 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 231-239.
Keywords: криміногенні детермінанти; економічні детермінанти; політико-ідеологічні детермінанти; соціально-психологічні детермінанти; правові детермінанти; криминогенные детерминанты; экономические детерминанты; политико-идеологические детерминанты; социально-психологические детерминанты; правовые детерминанты; criminogenic determinants; economic determinants; political and ideological determinants; socio-psychological determinants; legal determinants; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE