Міжнародно-правовий принцип заборони примусової асиміляції - Афанасьєва, Мар’яна Володимирівна; Афанасьєва, М. В.; Afanasieva, Mariana V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Міжнародний принцип заборони примусової асиміляції розглядається як складова системи захисту прав людини, зокрема прав національних меншин та корінних народів. У науковому розумінні цей принцип означає заборону державі здійснювати примусове або приховане знищення ідентичності окремих груп осіб шляхом нав’язування їм мови, культури, релігії, історичної пам’яті чи моделей поведінки домінуючої більшості. Міжнародне право формує комплексну систему правових гарантій, спрямованих на запобігання примусовій асиміляції, оскільки культурне різноманіття розглядається як цінність, що потребує правового захисту.
Афанасьєва М. В. Міжнародно-правовий принцип заборони примусової асиміляції. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 150-153. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33067
Keywords: примусова асиміляція; окупація; національні меншини; корінні народи; ідентичність; особиста автономія; іммігранти; forced assimilation; occupation; national minorities; indigenous peoples; identity; personal autonomy; immigrants