Shadows in the wheat Fields: Unravelling the Implications of Organized Crime in the Black Sea Grain Initiative=Тіні на пшеничних полях: розкриття наслідків організованої злочинності в Чорноморській зерновій ініціативі - Туляков, Вячеслав Олексійович; Туляков, В. О.; Tuliakov, Viacheslav O. (My University, 2026)
The article examines the criminal law, criminological, and security dimensions of the functioning of the Black Sea Grain Initiative under conditions of full-scale war and hybrid threats. Particular attention is paid to the impact of organized crime on Ukraine’s grain supply chain, including illegal grain export schemes, corruption practices in customs and logistics, shadow financial transactions, and transnational criminal networks operating in the Black Sea region. The study analyzes how criminal groups exploit weakened border controls, maritime routes, shell companies, and corrupt institutional links to facilitate illicit transportation of agricultural products, tax evasion, and money laundering. It is substantiated that such practices undermine food security, the economic stability of the state, the rule of law, and international trust in Ukraine’s logistics infrastructure. The article proposes comprehensive directions for improving criminal policy and countering organized crime in the maritime sector through strengthened international cooperation, digital monitoring tools, and interagency intelligence sharing.

У статті досліджено кримінально-правові, кримінологічні та безпекові аспекти функціонування Чорноморської зернової ініціативи в умовах повномасштабної війни та гібридних загроз. Основну увагу зосереджено на впливі організованої злочинності на зерновий ланцюг постачання України, зокрема на незаконних схемах експорту зерна, корупційних практиках у митній та логістичній сферах, тіньових фінансових операціях і транснаціональних злочинних мережах у Чорноморському регіоні. Проаналізовано, яким чином злочинні угруповання використовують ослаблений контроль кордонів, морські маршрути, фіктивні підприємства та корупційні зв’язки для незаконного переміщення аграрної продукції, ухилення від сплати податків і легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Обґрунтовано, що такі практики підривають продовольчу безпеку, економічну стабільність держави, принцип верховенства права та міжнародну довіру до логістичної інфраструктури України. Запропоновано комплексні напрями вдосконалення кримінальної політики та механізмів протидії організованій злочинності у морському секторі шляхом посилення міжнародної співпраці, цифрового моніторингу та міжвідомчого обміну розвідувальною інформацією.
Tuliakov V. Shadows in the wheat Fields: Unravelling the Implications of Organized Crime in the Black Sea Grain Initiative=Тіні на пшеничних полях: розкриття наслідків організованої злочинності в Чорноморській зерновій ініціативі. Yearbook of Ukrainian law=Щорічник українського права. 2026. № 18. С. 310-333. URL: https://hdl.handle.net/11300/32586 ; DOI: https://doi.org/10.32837/11300.32586
Keywords: organized crime; grain initiative; Black Sea region; maritime security; corruption; smuggling; criminal policy; martial law; food security; transnational crime; організована злочинність; зернова ініціатива; Чорноморський регіон; морська безпека; корупція; контрабанда; кримінальна політика; воєнний стан; продовольча безпека; транснаціональна злочинність