Місія української соціології сьогодні: виклики воєнного часу та досвід соціальної рефлексії - Калашнікова, Людмила Володимирівна; Калашнікова, Л. В. (Одеса : Фенікс, 2026)
Сучасна російсько-українська війна стала не лише екзистенційним викликом для української держави, а й потужним каталізатором трансформації гуманітарного знання. Особливе місце в цьому процесі посідає соціологія. Сьогодні її місія виходить далеко за межі здійснення моніторингів соціальних даних чи фіксації трендів зміни функціонування соціальних структур. Вона полягає в осмисленні феномену стійкості, документуванні травматичного досвіду та тектонічних зсувів суспільної свідомості.
Калашнікова Л. В. Місія української соціології сьогодні: виклики воєнного часу та досвід соціальної рефлексії. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 372-374. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33150
Keywords: українська соціологія; російсько-українська війна; соціальна рефлексія; місія соціології; національне відновлення; філософія безпеки; Ukrainian sociology; the Russian-Ukrainian war; social reflection; the mission of sociology; national renewal; philosophy of security