Конституційні засади становлення парламентаризму в Україні - Кройтор, Артем Вікторович; Кройтор, Артем Викторович; Kroitor, Artem V.; Кройтор, А. В. (Одеса : Фенікс, 2017)
Стаття присвячена аналізу основних етапів становлення парламентаризму в Україні, через призму конституційного процесу з моменту проголошення незалежності України. Зазначено що сталий розвиток демократії не можливий без реформування конституції у напрямку впровадження парламентської республіки. Розкрито основні перешкоди на шляху розбудови парламентаризму та визначено конституційні засади подолання зазначених проблем. Зокрема здійснено розгорнутий аналіз конституційного процесу на кожному з його етапі та вплив на становлення парламентаризму. Акцентовано увагу на необхідності зміщення владної моделі взаємодії на користь впровадження парламентської республіки, як шляху виходу з суспільно-політичної кризи що має місце в сучасній політичній системі України. Здійснено аналіз законопроектів, що до внесення змін до конституції України, які зареєстровані наразі у Верховній Раді України на предмет їх забезпечення сталого розвитку парламентаризму.

Статья посвящена анализу основных этапов становления парламентаризма в Украине, через призму конституционного процесса с момента провозглашения независимости Украины. Указано что устойчивое развитие демократии невозможно без реформирования конституции в направлении внедрения парламентской республики. Раскрыты основные препятствия на пути развития парламентаризма и определены конституционные основы преодоления указанных проблем. В частности осуществлен развернутый анализ конституционного процесса на каждом из его этапов и их влияние на становление парламентаризма. Акцентировано внимание на необходимости смещениявластной модели взаимодействия в интересах внедрения парламентскойреспублики, как пути выхода из общественно-политического кризиса что имеет место в современной политической системе Украины.

This article analyzes the main stages of parliamentarism in Ukraine through the constitutional process since the independence of Ukraine. The article tells that sustainable development of democracy is not possible without reforming the constitution in direction of the introduction of a parliamentary republic. There there are identified the constitutional principles for solution of these problems. Also there are revealed the analysis of the constitutional process at every its stage in detalies and its influence on the development of parliamentarism. There is an attention of the bias of the power interaction model of the interaction in favor of introduction the parliamentary republic, as the way out of the socio-political crisis that takes a place in the current political system of Ukraine.There is an analysis of bills to amend the Constitution of Ukraine that are registered are curently in the Verkhovna Rada of Ukraine for their sustainable development of parliamentarism.
Кройтор А. В. Конституційні засади становлення парламентаризму в Україні / А. В. Кройтор // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2017. – Вип. 59. – С. 223-238.
Keywords: парламентаризм; конституційний процес; Верховна Рада України; парламентаризм; конституционный процесс; Верховная рада Украины; parliamentarism; constitutional process; Verkhovna Rada of Ukraine; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Public law