Зарубіжний досвід взаємодії поліції з громадськістю на прикладі Великобританії та Бельгії - Медведенко, Сергій Вікторович; Медведенко, С. В.; Медведенко, Сергей Викторович; Medvedenko, Serhii V. (Одеса : Гельветика, 2019)
У статті проаналізовано зарубіжний досвід взаємодії поліції з громадськістю на прикладі Великобританії та Бельгії. Звернуто увагу на міжнародну практику обміну досвідом, шляхом представлення нових напрацювань у сфері профілактики правопорушень. Встановлено, що на важливість співпраці поліції та суспільства свого часу звернув увагу Роберт Піл в запропонованих ним принципах правоохоронної діяльності, які і досі є актуальними та використовуються поліцією багатьох країн. Зауважено, що хоча країни Європи додержуються загальноєвропейських стандартів поліцейської діяльності, але кожна з них має свою історію розвитку підрозділів поліції, особливості звичаїв та менталітету населення, специфіку, а отже і окремі особливості та форми взаємодії поліції та населення. Розглянуто структуру поліції Великобританії, форми і методи, які використовуються підрозділами поліції при роботі з громадянами, групами населення і органами місцевого самоврядування. Відмічено, що приділяється багато уваги якості, кількості та доступності інформації щодо можливостей взаємодії населення з поліцією. Громадянам пропонується різні можливості та варіанти для надання допомоги поліцейським підрозділам чи окремим працівникам або прийняття участі в правоохоронній діяльності. Приділено увагу особливостям побудови системи поліцейських органів та підрозділів Бельгії, розглянуто принципи її діяльності. Важливим аспектом діяльності місцевої поліції Бельгії є інтегрування в громаду та побудова партнерських відносин, що допомагає не лише вчасно реагувати, а й запобігати майбутнім правопорушенням. Зроблено висновок, що аналіз зарубіжного досвіду дозволить уникнути помилок, обрати, адаптувати до умов нашої країни і менталітету населення та використати корисні надбання для вдосконалення взаємодії громадськості і Національної поліції України.

В статье проанализирован зарубежный опыт взаимодействия полиции с общественностью на примере Великобритании и Бельгии. Обращено внимание на международную практику обмена опытом, путем представления новых наработок в сфере профилактики правонарушений. Установлено, что на важность сотрудничества полиции и общества в свое время обратил внимание Роберт Пол в предложенных им принципах правоохранительной деятельности, которые до сих пор актуальны и используются полицией многих стран. Замечено, что хотя страны Европы придерживаются общеевропейских стандартов полицейской деятельности, но каждая из них имеет свою историю развития подразделений полиции, особенности обычаев и менталитета населения, специфику, а следовательно и отдельные особенности и формы взаимодействия полиции и населения. Рассмотрена структура полиции Великобритании, формы и методы, используемые подразделениями полиции при работе с гражданами, группами населения и органами местного самоуправления. Отмечено, что уделяется много внимания качеству, количеству и доступности информации о возможностях взаимодействия населения с полицией. Гражданам предлагаются возможности и варианты для оказания помощи полицейским подразделениям или отдельным работникам или принятия участия в правоохранительной деятельности. Уделено внимание особенностям построения системы полицейских органов и подразделений Бельгии, рассмотрены принципы ее деятельности. Важным аспектом деятельности местной полиции Бельгии является интегрирование в общество и построение партнерских отношений, что помогает не только своевременно реагировать, но и предотвращать будущие правонарушения. Сделан вывод, что анализ зарубежного опыта позволит избежать ошибок, выбрать, адаптировать к условиям нашей страны и менталитета населения и использовать полезные достояние для совершенствования взаимодействия общественности и Национальной полиции Украины.

The paper focuses on the overseas experience of police-public interaction on the example of the UK and Belgium. Attention is drawn to the international practice of sharing experience by presenting new developments in the field of crime prevention. It has been established that Robert Peel in his time paid attention to the importance of police and community cooperation in the principles of law enforcement that he proposed, which are still relevant and used by police in many countries. It is noted that although European countries adhere to the European standards of police activity, each of them has its own history of development of police units, peculiarities of customs and population’s mentality, specifics, and therefore individual features and forms of interaction between police and population. The UK police structure, forms and methods used by police departments in dealing with citizens, populations and local authorities are examined. It is noted that much attention is paid to the quality, quantity and availability of information regarding the possibilities of interaction of population with the police. Citizens are offered various options and variants to assist police units or some employees or to participate in law enforcement. Attention was paid to the peculiarities of system establishment of police bodies and units of Belgium, and the principles of its activity were considered. It is noted that an important aspect of the Belgian local police’s activities is the integration into the community and the building of partnerships, which helps not only to respond in a timely manner but also to prevent future offenses. It is concluded that the analysis of foreign experience will help to avoid mistakes, to choose, to adapt to the conditions of our country and the population’s mentality and to use the useful assets to improve the interaction of the public and the National Police of Ukraine.
Медведенко С. В. Зарубіжний досвід взаємодії поліції з громадськістю на прикладі Великобританії та Бельгії / С. В. Медведенко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 83 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 135-142.
Keywords: взаємодія; співпраця; поліція; громадськість; суспільство; зарубіжний досвід; взаимодействие; сотрудничество; полиция; общественность; общество; зарубежный опыт; interaction; cooperation; police; public; society; foreign experience; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE