Визначення поняття "муніципальний транспорт" у сфері адміністративно-правового регулювання - Малишко, Д. В.; Малишко, Д. В.; Malishko, D. V. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016)
У статті досліджено визначення поняття "муніципальний транспорт" у сфері адміністративно-правового регулювання. З'ясування сутності цього поняття здійснено через дослідження понять "транспорт", "муніципальний' та їх комбінацій. Встановлено, що транспорт являє собою галузь економічної інфраструктури, у якій під наглядом і контролем органів публічної влади за допомогою транспортних засобів надаються транспортні послуги з перевезення пасажирів і вантажів на законодавчо визначених умовах, чим забезпечується виконання низки функцій, що пов’язані з переміщенням у просторі. Словом "муніципальний" у досліджуваному понятті позначається поширення компетенції органів місцевого самоврядування на транспорт, що функціонує в межах території їхньої юрисдикції. Доведено, що муніципальний транспорт – це транспортні засоби, які використовують комунальні підприємства та/або інші підприємці на умовах організаційно-господарських договорів з органом місцевого самоврядування з метою перевезення пасажирів та/або надання інших транспортних послуг у межах адміністративно-територіальної одиниці, за допомогою чого забезпечуються транзит, територіальне сполучення (комунікаційна функція) і просторова інтеграція населення. Він являє собою сукупність споживчих властивостей, з приводу вилучення яких суб'єкти права вступають у цивільні, господарські та адміністративно-правові відносини за участю органу місцевого самоврядування та під контролем органів державної влади.

Определение понятия "муниципальный транспорт" в сфере административно-правового регулирования. В статье исследовано определение понятия "муниципальный транспорт" в сфере административно-правового регулирования. Выяснение сущности этого понятия осуществлено через исследование понятий "транспорт", "муниципальный" и их комбинаций. Установлено, что транспорт представляет собой отрасль экономической инфраструктуры, в которой под наблюдением и контролем органов публичной власти с по- мощью транспортных средств предоставляются транспортные услуги по перевозке пассажиров и грузов на законодательно определенных условиях, чем обеспечивается выполнение ряда функций, связанных с пере- мещением в пространстве. Словом "муниципальный" в исследуемом понятии отражается распространение компетенции органов местного самоуправления на транспорт, функционирующий в пределах территории их юрисдикции. Доказано, что муниципальный транспорт – это транспортные средства, которые используют коммунальные предприятия и/или другие предприниматели на условиях организационно-хозяйственных договоров с органом местного самоуправления с целью перевозки пассажиров и/или предоставления других транспортных услуг в пределах административно-территориальной единицы, с помощью чего обеспечива- ются транзит, территориальное сообщение (коммуникационная функция) и пространственная интеграция населения. Он представляет собой совокупность потребительских свойств, по поводу изъятия которых субъекты права вступают в гражданские, хозяйственные и административно-правовые отношения с участием органа местного самоуправления и под контролем органов государственной власти.

The defenition of “municipal transport” in the field of administrative and legal regulation. The article reveals the definition of “municipal transport” in the field of administrative and legal regulation. Figuring out the essence of this concept was carried out through the research the concepts of “transport”, “municipal” and their combinations. It has been established that the transport sector is the economic infrastructure, which under the supervision and control of public authorities, using vehicles provided transport services for passengers and cargo to the law certain conditions, which ensures the implementation of a range of functions related to the movement in the space. The word “municipal” in the examined concept is reflected the spread of the local government competence on transport that functions within the territory of their jurisdictions. As a result, it is proved that the municipal transport are vehicles that use the utility companies and/or other entrepreneurs under the terms of the organizational and economic contracts with local authority for the purpose of transportation of passengers and/or the provision of other transport services within the administrative-territorial unit than provided transit territorial connection (communication function) and spatial integration of the population. It is a set of consumer characteristics, regarding obtain of which subjects of law enter into civil, commercial and administrative-law relationship with the local government and under the control of public authorities.
Малишко Д. В. Визначення поняття "муніципальний транспорт" у сфері адміністративно-правового регулювання / Д. В. Малишко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016. – Вип. 77. – С. 126-134.
Keywords: адміністративно-правове регулювання; комунальні підприємства; муніципальний транспорт; організаційно-господарський договір; органи місцевого самоврядування; орган публічної влади; перевезення пасажирів; транспортні послуги; юрисдикція; административно-правовое регулирование; коммунальные предприятия; муниципальный транспорт; организационно-хозяйственный договор; органы местного самоуправления; орган публичной власти; перевозки пассажиров; транспортные услуги; юрисдикция; administrative and legal regulation; utility companies; municipal transport; organizational and economic contract; local authorities; public authority; transportation of passengers; transportation services; jurisdiction