Квадрорівневість екзистенції: термінокаркас перехідностей - Діденко, Л. В.; Диденко, Л. В.; Didenko, L. V. (My University, 2017)
Дослідження присвячене розгляду екзистенції через рівні, на кожному з яких існують головні елементи, що становлять термінокаркас. Екзистенція – різнорівнева якісність існування людини. Рівнями екзистенції є: 1) природний, тобто біологічна програма суб’єкта (елементи – тілесність, вчинок, слово, ідея); 2) інтерсуб’єктивний, тобто «патерни поведінки» суб’єктів (елементи – нормність, емпатування, комунікування, творення); 3) інтрасуб’єктивний, тобто «індивідуальне налаштовування» суб’єкта задля з’ясування свого призначення (елементи – рішеннєприймання, відповідальність, толерантність, грáння); 4) антропосенсовий, тобто дефініція власної унікальності або «формула неповторності» (елемент – трансцендування). Перехідність між рівнями екзистенції можлива через інтра– та інтерсуб’єктивні чинники, що можуть спричинювати індивідуальні зміни як у деградувальний, так само й у прогресувальний бік.

Исследование посвящено рассмотрению экзистенции через уровни, на каждом из которых существуют главные элементы, составляющие терминокаркас. Экзистенция – разноуровневая качественность существования человека. Уровни экзистенции: 1) естественный, то есть биологическая программа субъекта (элементы – телесность, поступок, слово, идея); 2) интерсубъективный, то есть «паттерны поведения» субъектов (элементы – нормность, эмпатирование, коммуницирование, созидание); 3) интрасубъективный, то есть «индивидуальное настраивание» субъекта для выяснения своего предназначения (элементы – принятие решения, ответственность, толерантность, играние); 4) антропосмысловой, то есть дефиниция собственной уникальности или «формула неповторимости» (элемент – трансцендирование). Переходность между уровнями экзистенции возможна через интра– и интерсубъективные факторы, которые могут спровоцировать индивидуальные изменения как в сторону деградирования, так и в сторону прогрессирования.

The paper is concerned with an investigation of existence. Existence is a qualitative human duration. There are four levels of existence and several basic elements at each. These basic elements form a term frame. The first level is a natural one or a biological program of human being (elements – corporeality, act, word, idea). The second level is an intersubjective one or the behavior patterns of different human beings (elements – norms, empathy, communication, creation). The third level is an intrasubjective one or individual configuration of human being to find out his/her own purpose (elements – decision-making, responsibility, tolerance, gaming). The fourth level is an anthropomeaning or a definition of one’s uniqueness formula (element – transcendence). A transitivity between levels of existence is possible due to intra– and intersubjective factors which can cause individual changes – degradation or developing.
Діденко Л. В. Квадрорівневість екзистенції: термінокаркас перехідностей / Л. В. Діденко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 41-44.
Keywords: екзистенція; існування; людина; Актор; самовдосконалення; экзистенция; существование; человек; Актор; самосовершенствование; existence; duration; human being; actor; self-improvement