Роль і значення викладання курсу «Професійна та корпоративна етика» у вищому навчальному закладі - Баранова, Н. М.; Баранова, Н. Н.; Baranova, N. N. (My University, 2016)
У статті розглянуто значення виховного впливу етичних дисциплін на професійні й морально-психологічні якості майбутніх спеціалістів. Більш детально приділено увагу впливу етики на майбутніх педагогів, лікарів, юристів і ролі професійної етики у формуванні особистості студента. Підкреслено, що важливою складовою процесу професійно-особистісного становлення майбутнього фахівця є освітнє середовище навчального закладу, у якому студент є суб’єктом власного професійного розвитку, де відбувається усвідомлення та прийняття змісту й технологій майбутньої професійної діяльності, вибудовування індивідуально-творчого професійного стилю. На думку автора, одним із таких формувальних факторів є норми та правила, культура взаємовідносин суб’єктів навчально-виховного процесу у вищому навчальному закладі. Стратегія держави, як видається автору, у галузі освітньої політики у вищій школі орієнтована на підготовку кадрів нового покоління, яка передбачає вдосконалення компетентності майбутніх фахівців.

В статье рассмотрено значение воспитательного воздействия этических дисциплин на профессиональные и морально-психологические качества будущих специалистов. Более подробно уделено внимание влиянию этики на будущих педагогов, врачей, юристов и роли профессиональной этики в формировании личности студента. Подчеркнуто, что важной составляющей процесса профессионально-личностного становления будущего специалиста является образовательная среда учебного заведения, в котором студент выступает субъектом собственного профессионального развития, где происходят осмысление и принятие содержания и технологий будущей профессиональной деятельности, выстраивание индивидуально-творческого профессионального стиля. По мнению автора, одним из таких формирующих факторов являются нормы и правила, культура взаимоотношений субъектов учебно-воспитательного процесса в высшем учебном заведении. Автор считает, что стратегия государства в сфере политики образования в высшей школе ориентирована на подготовку кадров нового поколения, которая предусматривает усовершенствование компетентности будущих специалистов.

The article discusses the importance of educational influence of ethical disciplines on professional and moral-psychological qualities of future specialists. More attention is paid to the impact of ethics on the future teachers, doctors, lawyers and the role of professional ethics in the formation of the student's personality. The author emphasizes that an important part of the professional and personal formation process of a future specialist is an educational environment of the educational institution at which the student is the subject of his own professional development, where happens the understanding and acceptance of the contents and technologies of the future professional activity, building of an individual creative professional style. According to the author, one of such forming factors is rules and regulations, the culture of relations of teaching and educational process subjects in higher educational establishment. The author believes that the strategy of the state in the sphere of educational policy in the higher school is focused on training the staff of a new generation, which provides improvements of professional integrity of future professionals.
Баранова Н. М. Роль і значення викладання курсу «Професійна та корпоративна етика» у вищому навчальному закладі / Н. М. Баранова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 11. - С. 19-22.
Keywords: професійна етика; корпоративна етика; педагогічна етика; медична етика; юридична етика; деонтологія; профессиональная этика; корпоративная этика; педагогическая этика; медицинская этика; биоэтика; юридическая этика; деонтология; деловая этика; professional ethics; corporate ethics; pedagogical ethics; medical ethics; bioethics; legal ethics; deontology; business ethics