Визнання держав у міжнародному праві - Григоришин, А. I.; Григоришин, А. И.; Grigorishin, A. I. (Одеса, 2010)
У своїй статті автор наводить аналіз проблем визнання держав у сучасному міжнародному праві, що дозволяє йому зробити певні висновки. По-перше, безумовно необхідною є як найшвидша кодифікація міжнародно-правових норм у сфері визнання держав на універсальному рівні, оскільки окремі спроби регіонального правового регулювання в цьому інституті мали місце, проте, не дозволили створити уніфіковані норми. По-друге, доцільним є усунення протиріч між конститутивною та декларативною теоріями визнання держав і розробка на їх основі єдиного підходу. Крім того, необхідним є скорочення вимог, які можуть висуватись до новостворених держав і не допущення їх подальшого розширення та обмеження випадків попереднього умовного визнання держав. Вирішення цих завдань дозволить розв’язати ряд проблем у сфері сучасних міжнародних відносин та попередити майбутні конфлікти, оскільки процес створення нових держав на сьогодні, безумовно, не завершився.
Григоришин А. І. Визнання держав у міжнародному праві / А. І. Григоришин // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). - Одеса, 2010. - С. 49-51.
Keywords: визнання держав у сучасному міжнародному праві; кодифікація міжнародно-правових норм у сфері визнання держав на універсальному рівні; утворення нового суб’єкта міжнародного права; признание государств в международном праве; кодификация международно-правовых норм в сфере признания государств на универсальном уровне; создание нового субъекта международного права; recognition of States in international law; codification of international law in the field of recognition of States at the universal level; creation of a new subject of international law