Розділ 2. Людиноцентрична школа цивілістики в умовах гібридної війни - Харитонов Євген; Харитонов Є. О.; Харитонов, Євген Олегович; Kharytonov, Yevhen O.; Харитонова Олена; Харитонова О. І.; Kharytonova Olena I. (Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025)
Враховуючи значення «імперативу методології», проаналізовано формування та трансформація цієї ознаки у науковій діяльності цивілістів НУ «ОЮА» з урахуванням тих наукових завдань, які доводилось вирішувати. Зазначено, що проблеми приватного права в умовах гібридної війни доцільно розглядати з позицій політологічно-соціологічне розуміння права. При встановленні значення права в умовах гібридної війни слід враховувати дихотомії «приватне право - публічне право» та «приватне об'єктивне право - приватні суб'єктивні права», оскільки останні («права особистості») є одними з базових цінностей відкритого суспільства, а в умовах полігібридної війни найчастіше стають об'єктами ураження, через що потребують захисту не тільки і не стільки засобами приватного права, як заходами права публічного. Врахування цих відмінностей дає можливість більш ефективно реагувати на гібридні загрози та їхні наслідки.
Харитонов Є., Харитонова О. Розділ 2. Людиноцентрична школа цивілістики в умовах гібридної війни / Євген Харитонов, Олена Харитонова // Актуальні проблеми регулювання майнових і немайнових відносин в умовах гібридної війни через призму людиноцентричної цивілістики : колективна монографія / за заг. ред. професорів: Є. Харитонова, О. Харитонової, І. Давидової, О. Сафончик. Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025. C. 94-118. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.29635
Keywords: приватне право; відкрите суспільство; закрите суспільство; політологія; соціологія; праворозуміння; правове регулювання; правосвідомість; правоментальність; legal awareness; right-wing mentality; legal regulation; legal literacy; Understanding legal language; political science; sociology; open society; closed society; private law; hybrid war