Підстави та порядок передачі справи з одного суду до іншого в цивільному судочинстві - Баб’юк, М. П.; Баб’юк, Марія Петрівна; Babiuk, Mariia P.; Руденко, О. А.; Руденко, Олена Анатоліївна; Rudenko, Olena A. (Одеса : Гельветика, 2021)
Статтю присвячено визначенню підстав і процесуального порядку передачі справи з одного суду до іншого у цивільному судочинстві. Під передачею справи з одного суду до іншого запропоновано розуміти направлення справи з суду, до якого особа звернулася за захистом, до іншого органу судової влади для розгляду і вирішення у випадках належності такої справи до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду, неможливості утворення нового складу суду для розгляду справи після задоволення відводів (самовідводів) або з інших підстав, а також ліквідації або припинення роботи суду, який розглядав справу. Обґрунтовано, що передачу цивільної справи з одного суду до іншого неправильно ототожнювати зі зміною підсудності справи. Зазначено, що правильним є надання суду першої інстанції протягом усього строку розгляду справи можливості передати справу, провадження у якій було відкрито з порушенням правил підсудності, до суду, якому вона підсудна. Зроблено висновок про те, що за нині чинним цивільним процесуальним законодавством України цивільну справу, що стала непідсудною суду в процесі розгляду справи, може бути передано лише у випадку належності такої справи до виключної підсудності іншого суду внаслідок змін у складі відповідачів (залучення співвідповідача, заміна неналежного відповідача). Аргументовано, що при передачі цивільної справи у випадках, визначених у ч. 1 ст. 31 ЦПК України, до найбільш територіально наближеного суду має враховуватися лише територіальна ознака. З метою забезпечення виконання завдань цивільного судочинства запропоновано до підстав для передачі справи з одного суду до іншого віднести реорганізацію суду, а також зміну законом підсудності справи. Одним із шляхів забезпечення права відповідача на суд, встановлений законом, визначено закріплення на законодавчому рівні необхідності передачі справи до суду за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем його проживання чи місцезнаходженням у випадку, коли внаслідок змін у складі відповідачів, зміни предмета і підстав позову справа стала непідсудною суду, яким розглядається, за умови подання до суду відповідного клопотання.

The article is devoted to determining the grounds and procedural procedure for transferring a case from one court to another in civil proceedings. Under the transfer of a case from one court to another it is proposed to understand the referral of the case from the court to which the person applied for protection, to another judicial authority for consideration and resolution in cases of such case to the territorial jurisdiction of another court, the impossibility of forming a new court for consideration of the case after satisfaction of recusals (self-recusals) or on other grounds, as well as liquidation or termination of the court that considered the case. It is substantiated that the transfer of a civil case from one court to another should be incorrectly equated with a change in the jurisdiction of the case. It is stated that it is correct to provide the court of first instance with the opportunity to transfer the case in which the proceedings were opened in violation of the rules of jurisdiction to the court to which it is subject. It is concluded that under the current civil procedural legislation of Ukraine, a civil case that became out of court in the process of consideration of the case can be transferred only if such a case belongs to the exclusive jurisdiction of another court due to changes in defendants (involvement of co-defendant, replacement of improper defendant). It is argued that the transfer of a civil case in the cases specified in Part 1 of Art. 31 Civil Procedure Code of Ukraine, to the most territorially close court should be taken into account only the territorial feature. In order to ensure the implementation of the tasks of civil proceedings, it is proposed to include the reorganization of the court, as well as the change in the jurisdiction of the case by law as grounds for transferring the case from one court to another. One of the ways to ensure the right of the defendant to a court established by law is to enshrine in law the need to transfer the case to court at the legally registered place of residence or location in the event that due to changes in the composition of the defendants out of the jurisdiction of the court under consideration, provided that a corresponding petition is submitted to the court.
Баб’юк М. П. Підстави та порядок передачі справи з одного суду до іншого в цивільному судочинстві / М. П. Баб’юк, О. А. Руденко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 90 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 11-18.
Keywords: підсудність; передача справи; цивільне судочинство; територіальна юрисдикція; суд; зміна підсудності; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; jurisdiction; transfer of case; civil proceedings; territorial jurisdiction; court; change of jurisdiction