Право на безпечне та здорове довкілля: проблеми реалізації під час збройних конфліктів - Сурілова, Олена Олексіївна; Абдулшукур, Араш (Lublin : Izdevnieciba “Baltija Publishing”, 2019)
Початок третього тисячоліття ознаменувався змістовними змінами цивілізаційного розвитку, з одного боку, підвищенням ролі громадянського суспільства та визнанням прав людини та природного довкілля найвищими цінностями, а з іншого – появою нових викликів для розбудови громадянського суспільства, у тому числі воєнного характеру. Розглянуто міжнародно-правовий механізм охорони навколишнього природного середовища як передумови захисту екологічних прав людини під час збройних конфліктів. реалії є такими, що можна говорити лише про опосередкований захист екологічних прав людини в умовах збройних конфліктів, оскільки вони не згадані у жодному міжнародно-правовому акті. Екологічні права людини пов’язані та зумовлені якісним станом довкілля, тому певний їх захист надається міжнародно-правовими конвенціями, спрямованими на захист навколишнього природного середовища під час збройних конфліктів, зокрема Конвенцією про заборону військового або будь-якого іншого ворожого використання засобів впливу на природне середовище, та спрямованими на захист цивільного населення під час військових дій у тій частині, у якій забороняють нелюдське поводження та приниження людської гідності. Екологічні права людини під час збройного конфлікту, зокрема і на Сході України, зазнають значної шкоди, тому їх захист має забезпечуватися міжнародними судовими органами, в тому числі Європейським судом з прав людини, який може застосовувати наявні наробки в сфері захисту екологічних прав людини і у разі їх порушення під час збройних конфліктів, а також посилити захист шляхом визнання зв’язку права на чисте безпечне довкілля з правом на життя та людську гідність, тим більше, що Радою Європи та суддями ЄСПЛ, зокрема суддею Волшем, такий зв’язок уже давно визнаний. Запропоновано зміни до законодавства України, а саме до Закону України про оцінку впливу на довкілля, Державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України та шляхи вдосконалення міжнародного механізму захисту екологічних прав громадськості під час збройних конфліктів.
Сурілова О. О. Право на безпечне та здорове довкілля: проблеми реалізації під час збройних конфліктів / О. О. Сурілова, Араш Абдулшукур // Human rights as a base for the implementation of European legal values in Ukraine and the Republic of Poland in the context of civil society development : Collective monograph. - Lublin : Izdevnieciba “Baltija Publishing”, 2019. – P. 310-330.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Міжнародно-правове регулювання захисту навколишнього природного середовища; збройні конфлікти; довкілля; Екологічні наслідки; екологізація міжнародного права збройних конфліктів