Психофоносемантика та кольорова гама українських сонорних звуків: експериментально-компаративний аспект - Дружинець, М. Л.; Дружинець, Марія Львівна; Druzhynets, М. L. (ВД "Гельветика", 2017)
Стаття присвячена актуальному й новому напрямку в мовознавчій науці — вивченню фонетичного змісту та кольорових асоціацій українських сонорних звуків. На основі експериментів комплексно досліджено кольорову гаму українських сонорних, їх фоносемантику та доведено помітний зв'язок між ними, а також підтверджено вплив на них артикуляційно-акустичних особливостей: поганий, грубий, темний, сумний, злий [р] забарвлений у чорний колір, а гарний, світлий, ніжний, веселий, гучний [л] —у жовтий. При зіставленні українських і російських сонорних найбільша кількість характеристик збігається для звуків [р'] та [л], при зіставленні українських і польських сонорних — для звуків [н],[п]. Серед українських сонорних найбільша кількість значень збігається для звуків [н] і [н], [л] і [л] та [в] і [й]. Українські сонорні характеризуються багатим фонетичним значенням та яскравим кольоровим спектром.

The article is dedicated to the actual and new direction in linguistic science — to the study of phonetic content and coloured associations of the Ukrainian and Polish resonant sounds. On the basis of experiments the coloured scale of the resonant sounds of the indicated languages are completely investigated, their phonetic content and the noticeable connection between them is proved, also the influence of the articulatory-acousticfeatures on them is confirmed: bad, rough, dark, sad, wicked [p] colored in black, but beautiful, light, tender, merry, loud [л'] in yellow color. When comparing Ukrainian and Russian sonorous sounds it was noticed that the greatest number of characteristics coincides with the sounds [p'J and [л]. When comparing Ukrainian and Polish sonorous sounds the greatest number of characteristics coincides with sounds [H], [n'J.Among the Ukrainian Sonorans, the largest number of values coincides with the sounds [H] and [H], [fland [л'], [в] and [j], Ukrainian sonorous sounds are characterized by rich phonetic values and a bright color spectrum.
Дружинець М. Л. Психофоносемантика та кольорова гама українських сонорних звуків: експериментально-компаративний аспект / М. Л. Дружинець // Одеський лінгвістичний вісник. – 2017. – Вип. 10. – Т. 2. – С. 16-20.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; психофоносемантика; українські сонорні звуки; фонетичний зміст; кольорові асоціації звуків; артикуляційно-акустичні особливості звуків; psyhofonosemantics; Ukrainian resonant sounds; phonetic content; coloured scale of sounds; articulatory-acoustic features of sounds