Правовий імунітет в Україні: загальнотеоретичне дослідження - Ткаля, Олена Вікторівна; Ткаля, Елена Викторовна; Tkalya, Elena V. (My University, 2010)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.01 – теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень. – Одеська національна юридична академія, Одеса, 2010. У дисертації здійснено загальнотеоретичне комплексне дослідження правового імунітету, який втілює спеціальні виключення з ординарного правового порядку, що характеризуються звільненням суб’єктів від виконання окремих правових обов’язків, звільненням від юридичної відповідальності та інших примусових заходів, особливого порядку провадження в юридичних справах. Визначено основні принципи правових імунітетів як базові засади нормативного визначення і практичного застосування правових імунітетів, визначено специфіку проявів загальноправових принципів при їх поширенні на положення правових вилучень. Досліджено основні етапи формування інституту правового імунітету в українському законодавстві різних історичних епох. Виокремлено телуричні, темпоральні та персональні характеристики дії правових імунітетів та сформульовано загальні правила застосування правових імунітетів залежно від темпоральних особливостей виникнення й припинення права на імунітет. Чітко сформульовано дефініцію правового імунітету, який визначається як окрема форма юридичного виключення, в межах якого особа, що наділена спеціальними ознаками, пов’язаними із здійсненням міжнародних, державних, і громадських функцій, звільняється від виконання окремих юридичних обов’язків, від юридичної відповідальності або інших примусових заходів та забезпечує особливий порядок притягнення до юридичної відповідальності. Досліджено дефініцію недоторканності, правового індемнітету, юрисдикційного імунітету та імунітету свідка, як особливих форм правового імунітету. Підтверджено твердження про доцільність визначення функціональних характеристик правових імунітетів із подальшим розмежуванням їх видів залежно від спрямування, вчення про виключно суб’єктний характер правових імунітетів.

Диссертация на соискание научной степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.01 – теория и история государства и права; история политических и правовых учений. – Одесская национальная юридическая академияб, Одесса, 2010. В диссертации осуществлено общетеоретическое комплексное исследование правового иммунитета, как специального исключения из ординарного правового порядка, которое характеризуется освобождением субъектов от выполнения отдельных правовых обязанностей, от юридической ответственности и других принудительных мероприятий и предусматривает особый порядок производства в юридических делах. Определенны основные принципы правовых иммунитетов как базовые принципы нормативного определения и практического применения данной категории права, определена специфика проявлений общеправовых принципов при их распространении на положение правовых исключений. Исследованы основные этапы формирования института правового иммунитета в украинском законодательстве разных исторических эпох. Выделены теллурические, темпоральные и персональные характеристики действия правовых иммунитетов и сформулированы общие правила применения правовых иммунитетов в зависимости от темпоральных особенностей возникновения и прекращения права на иммунитет. Более четко сформулирована дефиниция правового иммунитета, определяющегося как отдельная форма юридического исключения, в пределах которого лицо, наделенное специальными признаками, связанными с осуществлением международных, государственных, и общественных функций, освобождается от выполнения отдельных юридических обязанностей, от юридической ответственности или других принудительных мероприятий и обеспечивает особенный порядок привлечения к юридической ответственности. Исследована дефиниция неприкосновенности, правового индемнитета, юрисдикционного иммунитета и иммунитета свидетеля, как особенных форм правового иммунитета. Подтверждено утверждение о целесообразности определения функциональных характеристик правовых иммунитетов с последующим разграничением их видов в зависимости от направления, учение об исключительно субъектном характере правовых иммунитетов.

Dissertation on receipt of scientific degree of candidate of legal sciences on specialty 12.00.01 – Theory and history of state and law; history of political and legal studies. – Odessa National Academy of Law. Odessa, 2010. The dissertation observes complex theoretical ground of immunity with its special exception from the ordinary legal issue Though subjects set free from legal duty and responsibility and other coercive actions, special proceedings of legal business take place. Basic immunity principles as basic found a tion of nomination of nomination and practical use are determined. Leading legal principles of immunity and their expansion as for the exclusion of legal regulation are also determined. Basic phases of immunity institution formation in Ukrainian legislation of different historical epochs are researched. The dissertation studies different descriptions of immunity actions and states general rules of immunity usage. The dissertation gives a clear definition of immunity as a peculiar form of legal exception within which a person liable responsible for international, state and civil operations is free from some legal duties, or some other compulsory measures. In this case the person is secured by special legal liability. The definition of legal privilege, jurisdictional, immunity, inviolability and immunity of witnesses as particular forms of immunity is observeal. The dissertation corroborates the statement as for immunity features with further division accorders to their regulation.
Ткаля О. В. Правовий імунітет в Україні: загальнотеоретичне дослідження : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / О. В. Ткаля; кер. роботи Ю. М. Оборотов; Нац. ун.-т "Одеська юридична академія". – Одеса, 2010. – 20 с.
Keywords: правові вилучення; правовий імунітет; форми правого імунітету; юрисдикційний імунітет; індемнітет; імунітет свідка; особиста та колективна недоторканність; функції правових імунітетів; правовые исключения; правовой иммунитет; формы правового иммунитета; юрисдикционный иммунитет; индемнитет; иммунитет свидетеля; личная и коллективная неприкосновенность; функции правовых иммунитетов; legal privilege; jurisdictional; immunity of witness; security of person and collective factures; immunity features; immunity actions; community privilege; legal exception